22.02.2012. / 08:00

 

Nemarni gospodari

Napisao: Vjekoslav Benussi, direktor prodaje globalnih tehnoloških usluga, IBM Hrvatska

Vjekoslav BenussiVjekoslav BenussiBez obzira proučavamo li realni ili javni sektor nemoguće je ne oteti se dojmu da se imovini kojom upravljaju tvrtke, ali i država, pristupa u maniri nemarnih gospodara. Ponekad neke tvrtke znaju što imaju u vlasništvu, dok neke i javno priznaju da teško izlaze na kraj s tim što posjeduju. A posjedovati mogu nekretnine i pokretnine, ali i intelektualno vlasništvo, patente itd. Ako smo u privatnim životima sretni da nešto posjedujemo, znamo koliko nas košta održavanje te imovine i koja joj je aktualna vrijednost, ako znamo tko su tvrtke i pojedinci koji nam održavanju tu imovinu - zašto nas onda u trenutku kada sjednemo na radno mjesto takve sitnice ne opterećuju. A sumnjam da je jedini razlog sitni osobni interes.

I dok privatne tvrtke tržište tjera da dobro gospodare jer će nestati pometeni konkurencijom, dotle ne želimo da država bude nemarni gospodar, jer znamo da te nepotrebne troškove snosimo svi mi koji poreze plaćamo, više ili manje uspješno.

Način na koji se upravlja imovinom, u procesu od nabavljanja, tj. kupovine, unosa u poslovne knjige i računalne aplikacije, održavanja i brige o imovini, investicije u rad i obnavljanje i na kraju otpisa ili prodaje u većini domaćih tvrtki nije organizirani proces, a ponajmanje automatiziran. Da pitate većinu osoba zaduženih za financije koliko troše na upravljanje voznim parkom, koje je vrijeme odziva, a potom i popravka centralnog računala, koliko se troši za servisiranje proizvodnog pogona - osim u slučaju kad je riječ o trivijalnim organizacijama - dobili biste u najboljem slučaju neodređen odgovor. Ali, da budemo konstruktivni, da postavimo pitanje „Kako biste mogli ostvariti uštedu na imovini koju posjedujete?" većina bi slegnula ramenima, a u glavi vizualizirali ogromnu brojku u bilanci za koju svi tvrde da je najmanja koja može biti.

E pa, nije tako.

Povijesne lekcije

Nekoć su organizacije tvrdile da se dobavni kanal ne može optimizirati, već da je normalno da se dijelovi uvijek nabavljaju od drugog dobavljača, da nije moguće predvidjeti kad će roba doći i da je sve najbolje proizvoditi u kući. Tvrtke poput IBM-a (ili SAP-a, ali i mnoge druge) pokazale su da je moguće raditi globalno, povezati lance vrijednosti i stvoriti enormne uštede i pri tome otvoriti do tada nepostojeće usluge optimizirajući ne samo svoje poslovanje, već i poslovanje partnera u svom ekosustavu.

Pouzdajući se na iskustva iz tadašnjih transformacija, tvrtke moraju početi upravljati imovinom, jer osim što je to osnova dobrog gospodarstva i ponašanja, izlaz iz današnje recesije može donijeti jedino promjena cjelokupnog koncepta, od redefiniranja načina kako upravljamo tvrtkom pa do transformacije vrijednosti koju stvaramo korisnicima.

Upravljanje imovinom

Gledano s razine cjelokupnog financijskog i procesnog upravljanja organizacije možemo kazati da postoje osnovna četiri segmenta:

  • Upravljanje korisnicima

  • Upravljanje lancem prodaje/nabave

  • Upravljanje ljudskim potencijalima

  • Upravljanje imovinom

Iako bi organizacije trebale voditi računa o svim nabrojenim aspektima, do sada su donekle uspjele u upravljanju eventualno lancem prodaje i nabave pa su takve tvrtke i preživjele zadnjih 10 godina. Briga o imovini koja troši ogromne financijske resurse izrazito je segmentirana, neplanska i skriva goleme operativne troškove. Dapače, uglavnom je orijentirana ka korektivnom upravljanju, odnosno intervencija se izvodi kada je došlo do zastoja/kvara postrojenja, uređaja i slično, umjesto da je proaktivna i preventivna. To je i zbog toga što organizacije nisu u mogućnosti kontrolirati svoje ugovore i radne naloge, pa se ugovorene usluge često ne isporučuju, a čemu često i sami svjedočimo kad dođe do kvarova na semaforima, tramvajima ili na našim brojilima potrošnje električne energije gdje lako možemo biti svjesni kada je obavljen servis.

Kako upravljati imovinom

IBM kao vodeći tržišni igrač u segmentu rješenja za upravljanje imovinom može preporučiti da u upravljanju imovinom posebnu pažnju treba obratiti na sljedeće aspekte:

  • Upravljanje i katalogiziranje imovine (popis inventara)

  • Upravljanje uslugama i razinama usluga (ugovori o održavanju, ugovori o obavljanju radova, poput izlaska za sanaciju vodovodne cijevi i sl. kada tvrtka koja je odgovorna za sanaciju i popravak ne izvodi sama radove ,već ima angažiranu drugu tvrtku)

  • Upravljanje radnima nalozima

  • Upravljanje inventarom i skladištima

  • Upravljanje nabavom

  • Upravljanje ugovorima i intelektualnim pravima

Utjecaj projekta upravljanja imovinom

Dobra je strana ovakvih projekata da donose novac koji smo do sada rasipali. Evidentan je primjer u npr. željeznicama, gdje zbog prirode posla većina kompanija, uključujući i domaće, drži u skladištu rezervne dijelove, opremu i sredstva kako bi mogli osigurati, koliko-toliko uspješan neprekinuti rad. Međutim, često ta oprema stoji u skladištu toliko dugo da više ne postoje uređaji u koje se može ugraditi. Osim direktne uštede na prostoru koji se oslobađa uklanjanjem robe sa zalihe koju više nikako ne možemo iskoristiti, dobro gospodarenje značilo bi da je moguće povezati otpis zadnje lokomotive s otpisom i svih dijelova koji se za nju čuvaju. Tako je moguće možda rezervne dijelove, opremu i sredstva prodati, ali još važnije moguće je ne naručivati nove dijelove za uređaje koje više nemamo.

Važno je napomenuti da je ovo moguće napraviti bez redukcije radne snage, jednostavno boljim gospodarenjem svojim sredstvima. Stoga, osobno bih predložio organizacijama da se prije najava i otpuštanja ljudi, jednostavno okrenu područjima u kojima bi jednak novac mogli uštedjeti, a bez da rade socijalne potrese.

Svi smo mi posebni

U mojoj karijeri i radu s korisnicima, najdraža mi je uvijek bila rečenica: „Ali znate, mi smo specifični". Ja sam jednom pokušao doktoru objasniti da sam ja kao entitet i sa svojim DNK dosta specifičan, na što sam dobio odgovor: „Da, svi smo mi specifični, ali su bolesti i lijekovi uglavnom uvijek isti. Uzmite antihistaminik, imate alergiju".

Bez obzira na vrstu organizacije, simptomi nesavjesnog upravljanja imovinom su tijesan budžet, a rezultat je nekada letalan, češće rezultira otkazima, sudskim tužbama i slično. A lijek je univerzalno prilagođen. Stoga smo mi u IBM-u razvili inačice rješenja za upravljanje imovinom prilagođene industrijama i korisnicima. I ne samo što znamo koje su specifičnosti u zrakoplovnoj industriji te kako treba upravljati i održavati željezničku infrastrukturu ili postrojenje za proizvodnju stakla, u IBM-u smo rješenje prilagodili tako da postoje različite inačice upravo na temelju industrije iz koje dolazite. Ako proizvodite i distribuirate električnu energiju, imate elektrane uključujući i nuklearne, ili slučajno u svojoj maloj djelatnosti imate flotu taksija, liniju za proizvodnju piletine, mi možemo ponuditi upravo ono što se u toj industriji smatra i standardom i dobrom praksom.

Time skraćujemo rizik i trajanje projekta.

Upravljanje IT imovinom

Ne zato što me osobito veseli pričati o IT imovini, već zato što je ista izrazito pametna pa nam može dati podatke o sebi samoj, rješenje ima posebno prilagođenu inačicu za upravljanje upravo ICT-om. Na veselje svakog šefa financija, korištenjem ovakvih sustava konačno će moći shvatiti zašto plaća enormne iznose na „one" sustave koji nikada ne rade te koliko ga koštaju pojedine licence.

Na razini radne stanice. Pojedinog procesa. Ili poslovnog sustava u cjelini.

Vezane vijesti

Bryner: Budućnost poslovanja je na društvenim mrežama

Bryner: Budućnost poslovanja je na društvenim mrežama

Zvuči gotovo nevjerojatno ali trenutno u svijetu više od 845 milijuna ljudi koristi društvenu mrežu Facebook, a više od 350 milijuna Twitter. To su… Više

Komentari

registracija
22/2/12

boffin, 22.02.12. 11:49

Da li je ovo placeni clanak?

Inace, upravljanje imovinom (Asset Management) je nesto sasvim drugo. Mozda Vijeko nezna pojmove a mozda ni cijeli IBM to nezna (manje vjerojatno). Inace, bedasto je i sto IBM smatra imovinom (ako je to IBM)... opcenito bezvezan i nestrukturiran clanak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika