21.02.2012. / 17:58

Autor: Deutsche Welle

40 milijarda eura uštede smanjenjem birokracije

Skupina europskih stručnjaka četiri je godine prikupljala prijedloge za smanjenje birokracije u EU-u i državama članicama. Oni tvrde da bi se provedbom njihovih prijedloga moglo uštedjeti oko 40 milijarda eura.

Može se uštedjeti do 40 milijardi euraMože se uštedjeti do 40 milijardi euraBivši bavarski premijer Edmund Stoiber predstavio je studiju o mogućnostima smanjenja birokracije u Europskoj uniji i zemljama članicama koju je izradio tim stručnjaka pod njegovim vodstvom. Studiju je uručio predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu koji je Stoiberu i njegovom timu produžio mandat za još četiri godine. Novi zadatak: smanjenje birokacije kod malih i srednjih poduzeća i na području uprave.

Pregled najuspješnijih primjera dobre prakse

U studiji se na 75 stranica navode uspješni primjeri učinkovite provedbe europskog zakonodavstva i uklanjanja birokracije. Barroso je pohvalio „dojmljive primjere inteligentne primjene i provedbe zakona Europske unije koji bi mogli razviti svoje pozitivno djelovanje, a da pri tome nisu nepotrebnim birokratskim teretom opterećivali nacionalnu razinu". Barroso je predložio da se ove preporuke preispitaju i nađu svoju primjenu u zemljama članicama.

Stoiber je u svojem izlaganju na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Barrosom danas (21.2.) u Bruxellesu predložio da se uvede neka vrst PISA testa za birokraciju u Europi. „Birokracija se ubraja u veće, a možda i najveće prepreke za gospodarstvo", naglasio je Stoiber. Zbog toga bivši bavarski premijer smatra da bi „razmišljanja o konkuretnosti" koja su razvijena na području obrazovanja kao posljedica studije PISA trebalo primijeniti i na područje birokracije.

Različita učinkovitost zemalja članica

Stoiber, koji od 2008. godine vodi radnu skupinu koja je zadužena za smanjenje birokracije u Europskoj uniji, podsjetio je kako se do sada kod teme birokracija vrlo brzo upiralo prstom u Bruxelles. Na temelju studija i ispitivanja, trećina birokratskog tereta nastaje zbog neučinkovite uprave i dodatne birokracije u zemljama članicama Unije. Pozadina ovakve izjave je činjenica da dio zakona Europske unije mogu konkretizirati same zemlje članice, a nacionalne vlade mogu pri tome otići i korak dalje od briselskih propisa.

Edmund Stoiber naveo je vrlo različitu učinkovitost uprava zemalja članica, primjerice kod raspisivanja javnih natječaja. Dok takvi natječaji u Litvi traju 77 dana, na Malti ta procedura traje 241 dan. Također su i troškovi za poduzeća i institucije vrlo različiti. Njemačka se nalazi tek na devetom mjestu i, kako priznaje sam Stoiber, mora se još popraviti.

Tehnički pregled za birokraciju"

Zaključno, Stoiber očekuje da će se ustaliti neka vrsta "birokracijskog tehničkog pregleda". On također europskim institucijama i zemljama članicama preporučuje razmjenu praktičnih iskustava, zajedničku akciju svih europskih instituacija te inteligentno reguliranje na nacionalnoj razini. Stoiber nadalje predlaže uvođenje popisa točaka koje bi se provjeravale, primjerice za dobru provedbu pravnih akata.

Europska komisija je još početkom 2007. predložila smanjenje birokratskih prepreka za poduzeća u EU-u za 25 posto i odgovarajući akcijski plan, što je prihvaćeno na summitu u ožujku iste godine. U provedbi zacrtanih ciljeva ostvareni su vrlo dobri rezultati - birokratske prepreke smanjene su za čak 33 posto, što ogovara uštedi od 40 milijarda eura. Najnovijim dogovorom o mjerama za smanjenje administrativnih opterećenja za više od pet milijuna malih poduzeća u EU-u dodatno se smanjuje birokratski teret.

Stoiber i njegov stručni tim tvrde da je, pri odgovarajućoj provedbi predstavljenih prijedloga, godišnje moguće uštedjeti oko 40 milijarda eura.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika