21.02.2012. / 17:39

Autor: Hina

Plan spašavanja ili politička igra, pitaju se Grci

Na središnjem atenskom Trgu Syntagmi, uobičajenom poprištu izljeva bijesa grčke javnosti zbog strogih mjera štednje, novi program pomoći eurozone Ateni izazvao je vrlo oprezne, čak ironične komentare.

Grci su skeptični prema novom financijskom paketuGrci su skeptični prema novom financijskom paketuNa središnjem atenskom Trgu Syntagmi, uobičajenom poprištu izljeva bijesa grčke javnosti zbog strogih mjera štednje, novi program pomoći eurozone Ateni izazvao je vrlo oprezne, čak ironične komentare.

"Umjesto da propadnemo odmah, to će biti nešto kasnije i u svakom slučaju nema budućnosti", komentirao je 56-godišnji dužnosnik Dimitri, nimalo oduševljen dogovorom ministara financija eurozone i privatnih vjerovnika o otpisu 107 milijardi eura grčkog duga i 130 milijardi novih zajmova kako bi Grčka izbjegla bankrot 20. ožujka.

Više je očekivala Maria Vutsina, nezaposlena profesorica francuskog, koja od budućnosti želi "sigurnost", a vidi samo "neizvjesnost". "Sve je to politička igra, ne znamo točno što se događa. Nema nikog tko bi nam rekao", kazala je.

Jednako misli i Sula (48) koja ne vjeruje u zadovoljstvo koje su izrazili grčki premijer Lukas Papademos i njegovi europske kolege nakon 13-satnih maratonskih pregovora u Bruxellesu. "Kažu da je to dobro. Je li to tako sigurno? Mislim da je to igra da nas se odvede u bankrot", smatra ona.

"Kažu da smo pobijedili, no to će se vidjeti u praksi", kazala je Evgenija Tsiodridu (43), sunčajući se na jednoj klupi na trgu čije su daske nedavno zamijenjene nakon što je bila uništena u zadnjem nasilnom prosvjedu protiv mjera štednje nametnutih Grčkoj.

"Mislim da je pitanju trebalo pristupiti drugačije, da je otpis duga trebao biti veći, da treba poduzeti mjere potpore rastu, kao u drugim zemljama, zajedno sa snižavanjem poreza", rekao je student Giorgos Pipikakis.

"Put koji je taj program izabrao nije dobar", smatra i Aspotolos Maliakos. "Grci ne znaju raditi zajedno ni s drugima. Znaju živjeti samo u kaosu", kazao je taj umirovljenik koji živi u Njemačkoj već 45 godina.

U pogledu pojačane europske kontrole provedbe gospodarskog programa u Grčkoj, Grci su rezignirani.

"Čim jedna zemlja ima ustav i zakone, trebala bi se sama kontrolirati, no Europljani su dobro shvatili da grčki političari nisu sposobni za disciplinu", kazala je Maria Vutsina.

"Naravno da bih želio zemlju u kojoj nema vanjske kontrole, u kojoj sve dobro funkcionira, no to nije slučaj, pa...", kazao je Tasos.

A ono što najviše ljuti Giorgosa (48) jest to što će svaki od tih europskih dužnosnika koji će nadzirati Grčku "dobivati plaću kao stotinu Grka zajedno."

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika