21.02.2012. / 18:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Teške optužbe u Saboru

'HDZ-ova Vlada štitila je neplatiše poreza'

Ingrid Antičević Marinović (SDP) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) u današnjoj su saborskoj raspravi o zakonima vezanim za poslovanje porezne uprave optužili bivšu vladu da je pogodovala određenim tvrtkama po pitanju naplate poreznog duga, no novinarima nisu htjeli reći na koje su tvrtke pritom mislili.

Ingrid Antičević MarinovićIngrid Antičević MarinovićIngrid Antičević Marinović (SDP) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) u današnjoj su saborskoj raspravi o zakonima vezanim za poslovanje porezne uprave optužili bivšu vladu da je pogodovala određenim tvrtkama po pitanju naplate poreznog duga, no novinarima nisu htjeli reći na koje su tvrtke pritom mislili.

"Ta imena nisu nikakva tajna, te podatke bi se moglo dobiti od mjerodavnih jer ne bi bilo zgodno da ja nekoga preskočim", rekla je Antičević Marinović novinarima.

"Poznate su javnosti velike tvrtke kojima se popušta - a nisu platile sve, dobavljače, kreditore, državu - koje eto zapošljavaju tobože veliki broj radnika, a tim radnicima se ne isplaćuje ono što im se treba plaćati. To je jedna pojava, a imena je bezbroj", naglasila je Antičević Marinović nezadovoljna dosadašnjim radom Ureda za sprečavanje pranja novca i Financijske policije. "To su bombastična imena i nazivi, a prije nekoliko godina jedna velika europska financijska institucija nazvala je Hrvatsku 'El Doradom za perače novca'", kazala je Antičević Marinović dodavši kako želi vjerovati da to danas više nije tako.

"Borba protiv korupcije ne započinje ni u USKOK-u niti u Ministarstvu pravosuđa, nego u Ministarstvu financija", ocijenila je dodavši kako su istraživanja različitih stručnih organizacija i ustanova pokazala da su na različite načine, a najčešće djelovanjem ili nedjelovanjem Ministarstva financija, ogromna sredstva 'progutana'.

"Više se nikad ne smije ponoviti da Ministarstvo financija kroz svoje posebne urede i uprave bude sredstvo političkog obračuna ili popustljivosti prema sebi bliskim osobama ili prema političkim opcijama", rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović novinarima u Saboru.

Nikola Vuljanić, koji je u saborskoj raspravi iznio niz primjedbi na rad Porezne uprave te podatak o 45 milijardi kuna nenaplaćenog poreznog duga, izjavio je novinarima da policija treba utvrditi tko je dužan ako Porezna uprava to ne može.

Đuru pusti, uzmi Peri

"To su bili politički potezi, potezi koji su jasno govorili 'Peri uzmi, a Đuru pusti, on je naš dečko' i tako je država funkcionirala. Ne znam ja tko je taj Đuro, ja nisam policajac, to je stvar policije. Ako Porezna (uprava) ne može ustanoviti tko je dužan, onda policija to treba ustanoviti", naglasio je.

"Tu vidim odgovornost prošle Vlade, a i buduće ako to odmah sad, danas, ne prekine", poručio je dodavši da se to može napraviti vrlo jednostavno. "Porezna uprava ima porez koji je svaki građanin platio, ali i uvid u imovinu svih građana. Kad se to dvoje usporedi, a netko je kupio novi Porsche, a lani nije platio ni kunu poreza, netko bi ga trebao pitati otkud taj novac", ustvrdio je Vuljanić.

"U Hrvatskoj pranja novaca zapravo nema, vi možete danas prodati jednu lijepu kutiju droge, staviti novac u crnu torbu otići u Dubrovnik i kupiti stan. Nitko vas neće pitati odakle vam to ako ste platili pet posto poreza na promet nekretninama", rekao je.

Otpisivanje dugova na zatvorenim sjednicama?

Optužbe na račun bivše Vlade krenule su još jutros na Odboru za financije kada je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec optužila bivšu Vladu da je tajno otpisivala kamate pojedinim tvrtkama.

"Vi ste upravo to radili na zatvorenim sjednicama Vlade", rekla je bivšoj ministrici financija Martini Dalić, koja je gotovo istog trenutka demantirala tu tvrdnju a u pomoć joj je priskočio i drugi bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Šuker i Dalić tvrdili da se nikad nisu otpisivale kamate ni dugovi, već su se prodavali, kao što je to u slučaju Dalmacijavina. Nakon sjednice Odbora pak Nada Čavlović Smiljanec pravdala se kako nije mislila ni na jednu tvrtku posebno, već da je to rekla načelno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 21.02.12. 19:13

......."to je stvar policije"............

Koje policije, jeli ove Karamarkove?

HE HE, Taj Vuljanić izgleda živi u Zanzibaru


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.02.12. 21:53

Ljudi moji, kad će te već jednom početi raditi?

Nemamo vremena za te dječje igrice! Pustite nek pravosuđe češlja nezakonitosti a vi se okrenite poslu!


registracija
25/10/10

cuma, 22.02.12. 08:57

Banana država skida i posljednje krpice,,,hoćemo li je ikada vidjeti golu kao u majke rođenu,,što ćemo sve otkriti,,kakva nas iznenađenja očekuju objavljivanjem registra branitelja,,,,42 mlrd kuna duga,,koliko je samo manje uplačeno u mirovinsko i zdravstveno osiguranje, koliko stoke sitnog zuba neće dobiti mirovinu zbog ovakvog deala s majčicom Hrvatskom,,,,njima majčica nama maćeha, tzv i socijalna država selektivno diskriminirajući brojne građane po nacionalnoj, vjerskoj, socijalno, rodjačkoj, kmskoj, stranačkoj i ne znam više kojoj osnovi, dijelila je prava, ali i obaveze,,,,,neki su bez obzira na gore rečenu pripadnost davali sebe Hrvatskoj i onda kad je bilo najteže, ali je ta Hrvatska mjereći svojim kriterijima podjelila građane lijepe naše na građane prvog i drugog reda. Posebice boli što se takva diskriminacija dogodila i u braniteljskoj populaciji,,,ne čudi stoga i predizborno prebrojavanje krvnih zrnaca od strane predsjednika prohadezeovske krovne braniteljske udruge saborskog zastupnika HZ-a, Đakića. Možemo njega pitati i npr o rasnoj diskriminaciji među braniteljima!?


registracija
29/4/09

florenz, 22.02.12. 08:58

Kad je tzv. "zločinačka organizacija" vodila Vladu, što očekivati od takve vlade do korupcije i kriminala.
Bit će toga još, pa će se valjda i "nositelji" ove "počasne" kvalifikacije imati nove brige da se obrane pred USKOK-om i DORH-om. A i "buđe" nekih firmi doći će na "tapetu".


registracija
7/3/11

medjimurec, 22.02.12. 10:06

Ravnateljica porezne je to izjavila pa se predomislila nakon 5 minuta - "ona se samo malo salila i nije tako mislila " glupa kokos , davat takove izjave bez pokrica to moze samo totalni idiot!


registracija
16/2/11

pro, 22.02.12. 19:16

malo se prenaglila ,pa dobila po nosu....ako nebuš dobar ideš na selo u narodni odbor...novi recept vlade....hehehehehe...


registracija
26/1/08

Rampa, 22.02.12. 19:47

@međimurec

Samo je jedna glupa kokoš u ovoj zemlji!

A ta je kokoš bijele kose!

I sve je bliže Remetincu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika