21.02.2012. / 19:44

Autor: Hina

Rusija prodaje više oružja Siriji unatoč pritisku

Rusija se suočava sa sve žešćim međunarodnim kritikama zbog prodaje oružja Siriji, no ne pokazuje ni najmanje znakove da popušta pritisku nego, naprotiv, povećava isporuke oružja za koje kritičari kažu da pomaže ostanku na vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Bašar al AsadBašar al AsadRusija se suočava sa sve žešćim međunarodnim kritikama zbog prodaje oružja Siriji, no ne pokazuje ni najmanje znakove da popušta pritisku nego, naprotiv, povećava isporuke oružja za koje kritičari kažu da pomaže ostanku na vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija, najveći dobavljač oružja za Siriju, prošle je godine prodala Damasku oružja u vrijednosti milijarde dolara, među ostalim i raketne sustave, dok su isporuke lakog oružja koje je teško otkriti povećale otkako je izbila pobuna protiv Asada, kažu odmetnuti sirijski političari.

Pravdajući se porastom sukoba, arapske i zapadne zemlje počele su najavljivati da bi mogle naoružati Asadove protivnike, potez za koji politički i obrambeni analitičari kažu da bi mogao povećati izglede za izbijanje građanskog rata.

Moskva optužuje Zapad za sklonost jednoj strani i tvrdi da oružjem koje prodaje Siriji Asadovi pristaše nisu pobili 7.000 ljudi, što kao podatak navode protuvladini aktivisti.

Pobunjeni vojnici i sirijski dužnosnici tvrde kako se pojačava isporuka ruskog lakog oružja te da je vlada u Damasku udvostručila vojni proračun za 2011. kako bi financirala obračun s oporbom.

Po njihovim podacima, prije sukoba s prosvjednicima Rusija je ispunjavala 50 posto sirijskih potreba za oružjem, slijede Kina i Sjeverna Koreja s 30 posto te Iran i ostali dobavljači s 20 posto.

Vlada je vojni proračun povećala tako da je smanjila sredstva ministarstvima obrazovanja i zdravstva za oko 30 posto, kažu oporbeni političari.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 22.02.12. 05:14

Zanimljivo kako je u clanku propusteno napisati da su sirijske vlasti uhapsile turske komandose koji su priznali da su obucavani u Jordanu od strane Izraelaca. Oko 10 000 libijskih placenika, placenih od strane S. Arabije i Katara i obucavanih od strane francuskih i turskih vojnih stratega) takodje ce upasti u zemlju.

Neverovatno kako se svi mesaju u stvari jedne zemlje, a zapravo je u pozadini medjusobni obracun (Rusija i Kina vs. Zapadne i arapske zemlje koje imaju diktatore prihvatljive za Zapad).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika