22.02.2012. / 08:34

Autor: Hina

Francuzi pate od kompleksa zbog gubitka ugleda

Pedeset sedam posto Francuza misli da Francuska gubi ugled na međunarodnoj pozornici, a većina ispitanika u 11 zemalja smatra da joj ugled raste, ali se i jedni i drugi slažu da je Francuska srednja sila, po anketi TNS Sofresa.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyPedeset sedam posto Francuza misli da Francuska gubi ugled na međunarodnoj pozornici, a većina ispitanika u 11 zemalja smatra da joj ugled raste, ali se i jedni i drugi slažu da je Francuska srednja sila, po anketi TNS Sofresa.

Po toj anketi provedenoj u 12 zemalja (Njemačka, Brazil, Egipat, Španjolska, SAD, Francuska, Indija, Japan, Mali, Maroko, Poljska, Velika Britanija), 57 posto Francuza misli da je uloga Francuske na međunarodnoj pozornici slabija nego prije 20 godina.

No ispitanici u većini drugih zemalja mahom imaju dojam da francuska uloga jača (77 posto u Maroku, 59 posto u Indiji, 55 posto u Brazilu i u Španjolskoj).

"Kao da Francuzi, poznati po svojoj sklonosti mrzovolji, nisu svjesni svojih mogućnosti i kao da ih podcjenjuju u odnosu na ono što o njima misle druge zemlje", ocijenili su autori studije koji zaključuju da Francuzi pate od "kompleksa gubitka ugleda".

Francuzi i ispitanici u drugim zemljama slažu se da je Francuska srednja sila: 45 posto Francuza je svrstava između 6. i 9. mjesta na ljestvici svjetskih velesila, tek je 29 posto vidi među prvih pet, a 18 posto je smješta ispod 10. mjesta i niže.

U tome se slažu s gotovo svim anketiranim zemljama, gdje Francusku mahom svrstavaju između 6. i 9. mjesta. Samo većina Malijaca vidi Francusku među prvih pet zemalja svijeta (65 posto).

U svim anketiranim zemljama većina ispitanika kaže da voli Francusku. Najpopularnija je u Brazilu i u Poljskoj gdje 82 posto anketiranih kaže da voli Francusku i u Indiji (81 posto). Gotovo trećina Britanaca (36 posto), Malijaca (32 posto) i Španjolaca (28 posto) kaže da ne vole Francusku.

Za 92 posto Marokanaca, 85 posto Indijaca, 80 posto Brazilaca i 72 posto Poljaka, "Francuska je zemlja ljudskih prava".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 22.02.12. 09:45

francuzi su najiskompleksiranija nacija na svijetu. umjesto da osjećaju krivnju zbog kolonijalizma, oni još uvijek uporno žele biti supersila. de gaulle upravo zbog te ljubomore, tako karakteristične za francuze, nije želio upoznati tita. on, za razliku o starog, nije ubio niti jednog nijemca. smijurija od nacije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika