22.02.2012. / 09:14

Autor: Nacional.hr

Štern uvjeren

'Rast cijena goriva ne možete zaustaviti, kao ni starenje'

Cijena goriva, koja bi mogla i dalje rasti, jer se stanje na Bliskom istoku ne smiruje, u Vladi će postati predmet rasprave tek kad dosegne 12 kuna po litri

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPosljednje poskupljenje goriva kojim je eurosuper 100 prešao granicu od 11 kuna, a eurodizel došao na korak do 10 kuna, potaknulo je građane na akciju. Točnije, društvenim se mrežama proširio poziv na bojkot benzinskih crpki, kako bi se iskazalo nezaodovoljstvo sve višim cijenama goriva.

No, iako je bojkot dobio poprilično pozornosti na društvenim mrežama, čini se kako je Hrvatima ipak draže voziti se u vlastitim automobilima, ma kako to skupo bilo.

Kako piše Večernji list, u Zagrebu se bojkot gotovo nije osjetio. Možda i zbog činjenice da je upravo u glavnom gradu najviše automobila u zemlji.

Cijena goriva, koja bi mogla i dalje rasti, jer se stanje na Bliskom istoku ne smiruje, u Vladi će postati predmet rasprave tek kad dosegne 12 kuna po litri.

Da će cijena goriva rasti i dalje, uvjeren je i stručnjak za pitanja iz naftne industrije, Davor Štern. On smatra kako su aktualne cijene nafte rezultat špekulacija na naftnom tržištu koje 'pumpaju' cijene.

Poručio je kako su korekcije cijena goriva neminovne, a pokušaj da ih se zaustavi, bio bi kao da pokušate zaustaviti starenje.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 22.02.12. 10:02

A od tih 10 kuna cca 5 kuna ide u drzavnu kasu pa o cemu onda pricamo ? Vece maloprodajne cijene odgovaraju Linicu itekako a za gradjane - oni ni nisu vazni !


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.12. 12:37

Rast cijena goriva ne možete zaustaviti, kao ni starenje'

je totalna glupost!

naftne kompanije, i spekulatori ubiru rekordne profite. Međutim nema novaca za istraživanje alternativnih oblika energije. Naša današnja tehnologija baterija je u principu iz 19 stolječa, kao tehnologija rada automobilskih motora. Da je investirano samo dio onih sredstava koji su otišla u bezvezni vojni poraz u Iraku, danas gotovo više ne bi postojali automobili na fosilna goriva.

Da bi prevezli covjeka od 70 kg s točke A do točke B mi danas trebaomo mašinu od preko 1400 kg, koja izgara mrtve alge. Zvuči kao kameno doba.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.02.12. 13:11

Krize se zato i izmisljaju da s Narodi Opljackaju....kriza sa Iranom je namjerno napravljena da se podigne cijena derivatima...eh.he.he


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika