22.02.2012. / 10:36

Autor: Hina

U Afganistanu novi prosvjedi zbog spaljivanja Kurana

Stotine Afganistanaca u srijedu su opet silovito prosvjedovale u Kabulu i u Džalalabadu, na istoku zemlje, uz povike "Smrt Americi", bijesni zbog toga što su američki vojnici dan prije spalili više primjeraka Kurana, islamske svete knjige, a u nasilju je nekoliko osoba ozlijeđeno.

Stotine Afganistanaca u srijedu su opeFoto: IustracijaFoto: Iustracijat silovito prosvjedovale u Kabulu i u Džalalabadu, na istoku zemlje, uz povike "Smrt Americi", bijesni zbog toga što su američki vojnici dan prije spalili više primjeraka Kurana, islamske svete knjige, a u nasilju je nekoliko osoba ozlijeđeno.

U prijestolnici Kabulu, petstotinjak ljudi se okupilo na dvama mjestima, ispred zgrade parlamenta i u blizini baze NATO-ovih međunarodnih snaga, kamenujući njihove pripadnike. U Džalalabadu je oko tisuću studenata zapriječilo glavne prometnice u gradu.

U Kabulu su prosvjednici napali jedinicu specijalne policije i pobjegli, rekao je fotograf agencije France Pressea. Zatim su američki vojnici iz Camp Phoenixa, američke baze, pucali u zrak pokušavajući rastjerati razjareno mnoštvo.

U noći na utorak u najvećoj američkoj bazi u Afganistanu, u Bagramu, 60 km sjeverno od Kabula, spaljeni su primjerci Kurana, rekli su afganistanske vlasti i afganistanski zaposlenici. Glavni zapovjednik NATO-ovih snaga, general John Allen, ispričao se i rekao da je riječ o "zabuni".

Američki čelnici u Washingtonu su kazali da su Kurani spaljeni zato što su u njima skrivane poruke koje su razmjenjivali afganistanski zatočenici u zatvoru u nadležnosti baze u Bagramu.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 22.02.12. 11:32

"skrivene poruke" my ass! Zabuna!?!
Pa su onda muslimani teroristi.


registracija
14/11/07

laufer, 22.02.12. 20:05

Kamenovati žene, zabranjivati im obrazovanje i liječenje, udavati djecu za starce... to je OK.
Ali zapaliti knjigu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika