22.02.2012. / 11:51

Autor: Boris Beck

Izložba mladog grafičkog majstora Danijela Srdareva

Izložba slika u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5) od 23. veljače do 20. ožujka

Danijel SrdarevDanijel SrdarevU Zagrebu ćete od četvrtka moći razgledati izložbu jednog od najnadarenijih akademskih slikara-grafičara mlađe generacije koji niže zavidne uspjehe u inozemstvu. Radovi Danijela Srdareva, naime, već su izloženi u rezidenciji francuskog veleposlanika u Zagrebu, a 23. veljače sele se u Medijateku Francuskog instituta na uglu Preradovićeve i Masaryikove.

Danijel Srdarev rodio se 1981. u Šibeniku, diplomirao je na ALU u Zagerbu u klasi Zlatka Kesera, dobitnik je više nagrada i priznanja, a dosad je imao deset samostalnih izložbi i pedeset skupnih od Tokya i New Yorka do Amsterdama i Haaga. Rad Maje Bagić Barić iz grafičkog studija KO:KE kreativna farma i Danijela Srdareva, primjerice, američki časopis How, jedan od vodećih magazina za grafički dizajn, na natječaju za najbolji plakat uvrstio je među deset najboljih plakata na svijetu - a bila je riječ o plakatu za Festival europske kratke priče. Njih je dvoje već prije osvojilo i nagradu na izložbi Graphis Poster Annual u New Yorku, gdje izlažu najbolji svjetski dizajneri i studiji, te bilo uvršteno među 27 odabranih svjetskih umjetnika na izložbi "Neotkriveno slovo" u uglednoj galeriji za vizualne komunikacije Art Directors Club New York.

Također, na natječaju Nacionalne i sveučilišne knjižnice za najljepše knjige izdane u Hrvatskoj 2007. i 2008. Odabrano su bile i dvije s grafičkim radovima Danijela Srdareva. Odabir knjiga potvrdila je zaklada Buchkunst iz Frankfurta, a knjige su bile izložene na nakladničkim sajmovima u Frankfurtu i Leipzigu nakon čega su prešle u vlasništvo Njemačkog muzeja knjige i tiskarstva. Srdarev je 2008. dobio nagradu američkog časopisa za dizajn STEP za knjigu crteža "Theather of drawings", a ilustrirao je i vrlo zanimljiv serijal o umjetnosti za mlade u izdanju AGM-a iz Zagreba.

"Smatram da djecu treba poticati na kreativnost, ali ne ih na nju prisiljavati", kaže Srdarev i nastavlja: "Stvari iz djetinjstva ostavljaju trag i sigurno se u životu ljudima javljaju kao svjesna ili nesvjesna refleksija, pogotovo ako su vizualni tipovi." Za taj je rad Srdarev na prošlogodišnjem Zagrebačkom salonu osvojio jednu od tri jednakovrijedne nagrade. Dvije godine zaredom knjige iz serije "Umjetnost za djecu" odabrane su među najljepša izdanja hrvatskih izdavača prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te izložene na Book Art International festivalu u Frankfurtu, te na izložbi najbolje dizajniranih knjiga na sajmovima u Frankfurtu i Leipzigu. "Ilustriranju knjiga za djecu pristupam iskreno, ali i samokritčno", kaže Srdarev koji smatra da u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih autora, ali da nema i toliko kvalitetne produkcije knjiga za djecu. "Izdavači bi trebali voditi više brige o djetetu, a manje o komercijalnom aspektu. Puno je toga shematizirano i na razini dosjetke, a djeci treba poboljšati percepciju i ponuditi im kvalitetne sadržaje na temelju čega će graditi i razvijati svoju svijest", kaže Srdarev.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika