22.02.2012. / 14:41

Autor: Nacional.hr

Poduzetnici državi dužni 51 milijardu kuna

U posljednjih 12 godina država nije uspjela naplatiti 51,37 milijardu kuna poreza, doprinosa i kamata

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU posljednje tri godine poduzetnici u Hrvatskoj ostali su dužni oko 17 milijardi kuna doprinosa i poreza državi, piše Novi list.

Kad se tome pribroje kamate, zbroji se vrtoglavih 24,7 milijardi kuna.

Prema podacima Ministarstva financija, poduzetnici su najviše duga stvorili u prošloj godini kad nisu platili 8,72 milijarde kuna poreza i doprinosa, plus tri milijarde kuna kamata na te prihode. U posljednjih 12 godina država nije uspjela naplatiti čak 51,37 milijardu kuna poreza, doprinosa i kamata.

U 2011. godini poduzetnici su ostali dužni na ime PDV-a čak 3,5 milijardi kuna. Kad se dugu pribroje kamate on raste na 4,4 milijarde kuna, što znači da Porezna uprava nije ubrala više od deset posto prihoda od PDV-a. Od 2007. godine kada nije naplaćeno milijardu kuna prihoda od PDV-a, taj iznos stalno raste. Na PDV-u je država u 12 godina izgubila 15 milijardi kuna, a na mirovinskim i zdravstvenim doprinosima više od 20 milijardi kuna.

Poslodavci su, prema prijavama poreza na dobit, samo u prošloj godini na kupnju novih automobila i reprezentaciju potrošili šest milijardi kuna. Na dio te potrošnje imali su pravo na odbitak pretporeza i smanjenje porezne osnovice za plaćanje poreza na dobit. Sve češći trend domaćih poduzetnika je osnivanje lažnih tvrtki na ime stranih državljana, iz svojih tvrtki izvlače novac, ne plate porez, a država presporo kreće u kazneni progon stranaca. U slučaju naplate ukupnog duga od 51,03 milijarde kuna država je mogla pokriti sve proračunske deficite od 2008. godine.

Plan Ministarstva financija je da tvrtkama koje isplaćuju plaće bez uplate doprinosa zabrani da to čine preko bankovnih računa. Takva će poduzeća ubuduće morati poslovati preko Fine kako bi se kontrolirala uplata doprinosa. Neimenovani izvori iz Ministarstva financija kažu kako će država polovicu duga morati brisati, jer tvrtke koje su stvorile dug više ne postoje. Ostali će dobiti priliku platiti dug bez kamata u jednoj rati ili s kamatama u 36 rata. Dio dugovanja država će otpisati, pretvoriti u udjele ili imovinu u dogovoru s ostalim vjerovnicima kad se usvoji Zakon o financijskom poslovanju. Ostatak će se potraživati kroz stečaj, a tek mali dio bit će moguće naplatiti kroz prisilnu naplatu.

Podsjetimo, Nacional je još prije dva tjedna upozoravao na visinu neplaćenih poreza u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
28/1/12

chordclasse, 22.02.12. 19:29

kupovanje socijalnog mira konačno je došlo na naplatu. Država je isključivi krivac za ovakvo stanje. U nekim slučajevima je bila troma, u drugim nemarna a u trećim slučajevima dogovorno opraštala dugove. Kako je moguće da firma dvije godine bude blokirana i ne ode u stečaj za što je zakonski okbir 90 dana ako se ne varam? Firma i dalje posluje a interesantno je na koji način isplačuje plaće za 200 radnika i kako je plaćala svo vrijeme doprinose s blokiranim računom? S druge strane malim poduzetnicima i obrtnicima dopuštalo se neplaćanje. Ako ti nije platio prvi mjesec, pa drugi koja budala očekuje da će treći mjesec platiti za sva tri mjeseca. O godini dana da ne govorim. Znači porezna uprava je stvarala neplatiše i isključivo je kriva za nastalu situaciju. Niti sadašnja vlada svojim potezima ne uljeva nadu da će biti bolje. Potezi koje vuče potaknut će nova poslovanja ispod stola i na crno i opet će u kasu kapnuti manje nego što bi trebalo kapnuti. Ovu zemlju sve ove godine vodi hrpa idiota. Ministar milošević iz kosoričine vlade ima firmu koja ima apsolutni monopol u zemlji. Pastor.
No niti ta činjenica mu nije bila dovoljna a da ne uporpasti firmu koja je trenutno blokirana. Kako takav čovjek koji je očito nesposoban može sjediti u vladi na odgovornoj funkciji kada ne može uspješno voditi firmu koja u jednoj zemlji ima apsolutni monopol? što čovjek da od takvog poduzetnika očekuje u tržišnoj utakmici?
Kako god okreneš mi smo jebena strana s ovim aili onima na vlasti Nitko nema jaja, nitko nema poštenja nitko ne zna što napraviti i još se nisu odlučili hoće piškiti ili kakaiti....


registracija
12/2/12

poreznik, 22.02.12. 21:16

žalosno bi bilo da i ova priča oko poreznog duga prođe samo tako a da se ne kazne i dgovorni iz porezne uprave. Svaka firma koja je ostala dužna porez i doprinos imala je i ima svog referenta u poreznoj upravi koji je štiti,,,zašto porezna uprava na vrijeme nije pokrenula stečaj tih firmi,,,nažalost ako se sad krene sa provođenjem "ubrzanog stečaja" samo u cilju da se te firme likvidiraju a ne da se kazneno gone i vlasnici tih firmi onda je to krađa veća od ratne privatizacije...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.12. 21:58

drzava ne moze skupiti svoje namete! Za to stvarno treba velika znanost, to kao do sada nikada prije nije bilo rijeseno.Hmmm kako to rade nijemci, ameri, nizozemci, svedi, svicarci...hmmmm to je stvarno tesko rijesiti. U svakom slucaju ako znanja nema ljudstva ima:
1. ured predsjednika sa 20 savjetnika
2. ured bivseg predsjednika i s Bog te pita cime
3. vlada s premijerom i 20 ministara i 100 ministarskih savjetnika
4. sabor sa 150+ zastupnika plus 1000+ saborskih umirovljenika
5. 150 drzavnih agenicija
6. 160+ ambasada i milijon konzulata
7. infinitavn broj komora i javnih biljeznika i odvjetnika
8. zupanije i zupaniske skupstine
9. gradovi i gradske skupstine

stvarno nitko ne zna kako skupiti te namete, stvarno nitko!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika