23.02.2012. / 08:13

Autor: Ela Radić

Downton Abbey

Kako je tv-hit vratio eleganciju u modu

"Susannah je nevjerojatna, ona je nešto kao kiparica u modi", otkrio je autor serije Julian Fellowes a koliko je uspješna u svom radu na seriji dokazuje i pohvala slavne Anne Wintour, urednice američkog izdanja Voguea koja joj je poručila da je velika obožavateljica kostima koje je osmislila za seriju

Foto: ITVFoto: ITVNije rijetkost da neka televizijska serija ima iznimno veliki utjecaj na modu. "Seks i grad", Tračerica", "Ugly Betty", "Momci s Madisona" samo su neke od tv hit serija koje su pokrenule nove modne trendove i inspirirale modne kreatore koji su im posvećivali svoje kolekcije. Najnovija u nizu je "Downton Abbey", britanska dramska kostimirana serija koju prate i hrvatski gledatelji nedjeljom na HTV-u.

U dvije sezone prikazivanja ta je serija postigla nevjerojatan uspjeh a na nedavno završenom Tjednu mode u New Yorku i slavni joj je kreator Ralph Lauren odao počast posvetivši joj cijelu svoju kolekciju za jesen 2012. Naime, revija je započela glazbom iz serije, interijer Skylight studija u njujorškom Sohou gdje se revija održala bio je uređen u stilu engleskog ladanjskog dvora a manekenke su pistom šetale odjevne u odjeću vidno inspiriranu engleskom modom iz perioda oko 1. svjetskog rata, kada se i događa serija "Downton Abbey".

Čak 57 kreacija koliko ih je Lauren predstavio obuhvaćalo je kapute od tvida s dvostrukim kopčanjem, pulovere od kašmira, elegantne večernje haljine i, primjerice, ljubičaste rukavice. Ralph Lauren je očito veliki fan "Downton Abbeya", naime, ovo je drugi put da slavi modu iz te serije - i njegova kolekcija za proljeće 2012. bila je sačinjena od kreacija koje je kostimografkinja serije Susannah Buxton, bez problema mogla uvrstiti u seriju. Bilo je tu empire-kroja, midi-suknji, pastelnih boja i cvjetnih uzoraka a kolekcija je dobila same pohvale. A, iako djeluje jednostavno, kostimografkinja Susannah Buxton, koja iza sebe ima 25 godina rada i suradnju s redateljima poput Dannyja Boylea i Joea Wrighta, imala je prilično težak zadatak u seriji vjerno dočarati modu iz toga razdoblja te kako se ona mijenjala no u tome je, očito, itekako uspjela.

"Susannah je nevjerojatna, ona je nešto kao kiparica u modi", otkrio je autor serije Julian Fellowes a koliko je uspješna u svom radu na seriji dokazuje i pohvala slavne Anne Wintour, urednice američkog izdanja Voguea koja joj je poručila da je velika obožavateljica kostima koje je osmislila za seriju. "Bio je to najveći kompliment kojeg sam ikad dobila", priznala je Susannah Buxton. "Moji su kostimi zapravo vrlo dostupni modernoj publici", rekla je za The Wall Street Journal. "To je jedna od stvari koje sam htjela postići bez da se služim suvremenom modom na ikakav način". Dodala je i kako odjeća toga vremena nije bila samo za pokazivanje već je i vrlo jasno govorila o nečijem društvenom položaju i statusu, a posebno se računa vodilo o odorama posluge.

I odjeća za muškarce je, kako je otkrila, bila vrlo formalna o čemu najbolje govori scena iz serije u kojoj Lord Crawley, jedan od glavnih likova, objašnjava svome komorniku (osobi koja je zadužena isključivo za njegovo odijevanje) - "Nije mi loš ovaj smoking, poslužit će za ležerne prilike". Naglasila je i da se moda iz prve sezone serije ponešto razlikuje od mode druge sezone, jer se tad radnja događa tijekom 1. svjetskog rata: "Prvo što možete primijetiti jest da se promijenio oblik odjeće. Odbacili smo korzete i komplicirane krojeve jer modu više nisu diktirali trendovi već potreba. Žene su se zbog ratnih okolnosti morale što više kretati pa je odjeća postala jednostavnija, boje tamnije, suknje kraće i struk spušteniji. Lady Sybill bila je prva koja je u seriji odjenula hlače a nakon Prvog svjetskog rata svim smo ženama otkrili gležnjeve", ispričala je Susannah Buxton.

Susannah Buxton otkrila je i da ju je na setu serije posjetila i Pippa Middleton, sestra princeze Catherine od Cambridgea, koja je htjela vidjeti kostime Mary (glavne junakinje serije) a i neki od osoblja Buckinghamske palače su došli vidjeti kako se snima serija i zaključili kako je i danas vrlo sličan odnos između osoblja i vlastelina. Uostalom, to i jest jedna od okosnica priče koja se bazira na velikom vlastelinskom imanju obitelji Grantham, s tri kćeri i nizom slugu, koji se, svatko na svoj način, moraju nositi s nadolazećim promjenama.

Glavna radnja vrti se oko grofa od Granthama Roberta Crawleya koji se suoči s financijskim problemima, pa odluči oženiti bogatu Amerikanku Coru kako bi njezinim novcem spasio obitelj. Bez muškog nasljednika, njih dvoje svojoj najstarijoj od tri kćeri, Mary, pronalaze idealnog ženika no taj pogiba u potonuću Titanica čime i počinje serija. Obitelj se potom nađe u velikim problemima jer doznaju da će sve njihovo naslijediti odvjetnik iz Manchestera, daleki rođak kojeg nikad nisu ni upoznali. Serija je veliki je hit među gledateljima - svaku epizodu u Americi gleda oko 6 milijuna ljudi a u Britaniji njih čak 11 milijuna. To je ujedno i najuspješnija britanska serija ikad, prikazuje se u više od 100 zemalja a prošle je godine ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbolja serija na engleskom jeziku svih vremena. Svaka sezona - a do sad su ih snimljene dvije dok se prikazivanje treće planira u rujnu - sastoji se od 17 epizoda a svaka epizoda stoji nevjerojatnih devet milijuna kuna. Ipak, zanimljivo je da se toliko hvaljeni kostimi ne šivaju uvijek od početka.

Osim što Susannah Buxton neke obične haljine prekraja i koristi detalje kao što su autentične vrpce ili šavovi iz tog perioda s početka prošlog stoljeća, neke su haljine posuđene iz filmskog fundusa i prekrojene. Tako supruga Lorda Crawleya, Cora Crawley, u seriji nosila haljinu Ume Thurman iz filma 'Zlatni pehar', a njihova kći Mary onu Catherine Zeta-Jones iz filma 'Prkoseći smrti'. Glavne glumice - Michelle Dockery, Laura Carmichael i Jessica Brown Findlay, koje glume sestre Crawley, postale su velike zvijezde pa ne čudi i da su i američki Vogue i Vanity Fair s njima napravili modne editorijale. Seriju hvale i publika i kritika, do sad je nagrađena sa šest Emmyja, a prošle godine su osvojili i Zlatni globus. što niti jednoj britanskoj seriji do tad nije uspjelo. A, opet s modne strane gledano, zanimljivo je i da se otkako se serija prikazuje, elegancija vratila u britanske trgovine odjećom, a zabilježen je i značajan porast kupovine vintage komada.

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika