22.02.2012. / 15:35

Autor: Nacional.hr

Eurozona na rubu nove recesije

Nekoliko ekonomista predviđa da eurozona neće vidjeti rast ni u ovom kvartalu, što bi moglo dovesti do ponovnog ulaska u recesiju

Eurozona bilježi pad gospodarske aktivnostiEurozona bilježi pad gospodarske aktivnostiGospodarstva zemalja eurozone u opasnosti su od potonuća u novu recesiju nakon što je zabilježen pad proizvodnje u cijeloj eruozoni.

Ono što je posebno iznenadilo je slaba gospodarska aktivnost u dvama najjačim europskim gospodarstvima - Njemačkoj i Francuskoj.

Kako piše Reuters, neugodnim podacima iz Njemačke i Francuske treba pridodati i Španjolsku u kojoj je stopa nezaposlenosti dosegla 23 posto te Grčku u kojoj su mjere štednje uzrokovale nove nemire.

Indeks Eurozone, indikator ukupnog gospodarskog rasta pao je za gotovo jedan posto, što je ispod očekivanog.

Nekoliko ekonomista predviđa da eurozona neće vidjeti rast ni u ovom kvartalu, što bi moglo dovesti do ponovnog ulaska u recesiju.

Naime i u posljednjem kvartalu 2011. godine zabilježen je pad gospodarske aktivnosti. Ukoliko se isto ponovi i u prvom kvartalu ove godine, to bi značilo ponovni ulazak u recesiju za eurozonu.

"To nije dobar znak. U rubnim zemljama članicama bilježi se povećanje nezaposlenosti, što biste i očekivali. Ono što više zabrinjava je činjenica da u Francuskoj nije stvoreno niti jedno novo radno mjesto, a u Njemačkoj je zabilježen oštar pad gospodarske aktivnosti", istaknuo je ekonomist Chris Williamson.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika