22.02.2012. / 15:38

Autor: Ivan Pandžić

Gradovi za poštenije oporezivanje

Udruga gradova predlaže novi model koji bi poštenije rasporedio prihode, tzv. horizontalno fiskalno poravnanje

Udruga gradova predlaže drugačiji model oporezivanjaUdruga gradova predlaže drugačiji model oporezivanjaIako podržava porezne izmjene koje nose i povećanje neoporezivog dijela dohodka na 2200 kuna, Udruga gradova ipak upozorava da će i uz pokušaj kompenzacije prihoda, mnogi gradovi i općine biti na gubitku. Kako je porez na dohodak glavni prihod gradova i općina, povećanjem neoporezive osnovice za 400 kuna, gube dio prihoda. Vlada je paralelno zato povećala i udio koji koji ostaje lokalnoj upravi od tog poreza do dva posto. No to neće imati efekta, primjerice, za one koji su na područjima posebne državne skrbi. Njima se ne može povećati udio u porezu jer ga već dobivaju u cijelosti (grad i općina 90 posto, županija 10 posto). S druge strane, izgubit će novac zbog većeg neoporezivog dijela dohodka. Samo oni koji na svom području imaju iznadprosječne plaće, možda ne osjete gubitak.

Udruga gradova zato predlaže novi model koji bi poštenije rasporedio prihode, tzv. horizontalno fiskalno poravnanje. U jednostavnom modelu, odredio bi se prihod po glavi stanovnika koji je potreban gradovima ili općinama s istim ovlastima za normalno pružanje usluga i funkcioniranje. Onima koji ostvaraju manje od prosjeka, bi novac bio nadoknađen.

Vezane vijesti

PDV 25 posto, 12 posto porez na dividendu, manji doprinos za zdravstvo

PDV 25 posto, 12 posto porez na dividendu, manji doprinos za zdravstvo

Kao što je to bilo najavljivano proteklih tjedana, Vlada je na sjednici donijela cijeli niz odluka vezanih uz porezni sustav u Hrvatskoj.Tako se od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika