22.02.2012. / 20:38

Autor: Hina

Savjet za mlijeko još uvijek dogovara model otkupa cijene mlijeka

Sastanak Savjeta za mlijeko na kojem se od 11 sati raspravlja o modelu izračuna otkupne cijene mlijeka još uvijek traje, izjavio je kasno poslijepodne ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji se nada da će se naći rješenje.

STihomir JakovinaTihomir Jakovinaastanak Savjeta za mlijeko na kojem se od 11 sati raspravlja o modelu izračuna otkupne cijene mlijeka još uvijek traje, izjavio je kasno poslijepodne ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji se nada da će se naći rješenje.

Savjet nije radio cijelo vrijeme u punom sastavu, dio nezadovoljnih proizvođača došao je na sastanak, ali ga ubrzo i napustio, no poslijepodne su se vratili i saslušat će se i njihovi prijedlozi te se nadam da će se pronaći rješenje koje mora biti kompromisno i mora biti stvar dogovora, izjavio je Jakovina novinarima u stanci sjednice Savjeta.

I proizvođači i prerađivači dali su svoje prijedloge, nitko nije isključiv i mislim da postoji mogućnost dogovora, rekao je ministar dodajući kako se modeli razlikuju u nekoliko eurocenti ili desetak lipa.

Direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić ponovio je kako se novi model otkupne cijene, koji je predložila mljekarska industrija, temelji na prosjeku cijena zemalja EU najvećih izvoznica na tržište Hrvatske, njih šest ili sedam.

Mljekarska industrija pokazuje fleksibilnost i zadnji prijedlog je cijena od oko 2,41 kunu po kilogramu, rekao je Bobetić apelirajući na proizvođače da se oko toga prijedloga dogovore. Napomenuo je kako je prosječna otkupna cijena prošle godine bila 2,53 kn/kg.

Ivica Miketek iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije kazao je kako je problema u mljekarskom sektoru puno, ali ne ide se kući dok se ne dogovore oko cijene. Molim sve proizvođače da se strpe, jer se večeras to mora riješiti, rekao je.

Darko Pavičević je u ime Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) kazao kako su im stajališta jako daleka, nudi se ponovo vatrogasna mjera, a ne želi se pristupiti temeljnom rješenju problema, mada svi priznaju da smo u pravu.

Nije problem samo u par lipa već je on jako dublji. Treba naći sidrišta kojima će se omogućiti da proizvođači prežive narednih šest mjeseci. S ovakvom ponudom i ovakvim pristupom, nema šanse. Ako je ministru i Vladi potrebno 300 dana da to naprave, onda ćemo dogovoriti određeni moratorij dok se to ne riješi. Jer pitanje je hoće li do tada biti još ovih 14 tisuća proizvođača mlijeka ili njih tri tisuće, rekao je Pavičević.

Ministar poljoprivrede ponovno je pozvao nezadovoljne proizvođače da prestanu s blokadama cesta.

Nikome ne treba nered, blokirane ceste, pritiskom se ništa neće riješiti, rekao je.

Bilo kakvo inzistiranje na nerazumnim zahtjevima je neprihvatljivo, tema Savjeta je model izračuna cijene, a Jakovina kaže kako pitanje plavog dizela, PDV-a i dodatne interventne mjere Vlade nisu predmet ovog sastanka niti se mogu rješiti na jednom sastanku.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 23.02.12. 12:35

Mlijekarska industrijo, neznam čemu se toliko mućite sa seljacima.Imate vrsne stručne kadrove,kemičare,nutricioniste, izdajte im zadatak da pronađu sintetičko mlijeko koje bi se radilo na.primjer u INI, jer tu postoji infrastruktura.Nafta će i tako uskoro nestati na tržištu.1940-etih njemci su od ugljena radili sintetički benzin pa možete i vi sintetičko mlijeko. Smrtnost od tog mlijeka nesmije preći 20%, jer će u suprotnom nestati ljudi na svijetu-jel jasno-amen.(Neda mi se više maštati,ostavljam ostatak za kasnije).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika