Objavljeno u Nacionalu br. 455, 2004-08-03

Autor: Dean Šoša

VIDEO / DVD

Policijska akademija na sedam dvd-a

Kompletno izdanje serijala 'Policijska akademija' unatoč trivijalnosti filmova prava je DVD poslastica

Dean ŠošaDean ŠošaSpadate li u one koje filmovi prije svega uveseljavaju, morate biti radosni kada pogledate koliko je hrvatsko DVD tržište u posljednje vrijeme živahno. Iako najveći kino i video distributer gotovo uopće ne izdaje klasiku a sustavnija DVD izdanja iranskih ili primjerice kineskih filmova još uvijek djeluju kao znanstvena fantastika, svi koji pamte doba VHS-a i tjedne kada u videotekama nisu imali što posuditi, ne bi smjeli puno gunđati. Samo od kraja lipnja do sredine srpnja i godišnjih odmora domaći su distributeri izdali barem 30-ak filmova, među kojima su i klasici “Bojišnica”, “Sumrak bogova”, “Uvećanje”, “Pijesak Iwo Jime” i “12 žigosanih”, japanska majstorija “Zlo”, nekoliko opskurnih australskih i kanadskih krimića, 7-8 hitova… Uglavnom sve u duhu one Maove “neka cvjeta tisuću cvjetova”. Jedan od takvih procvjetao je i s izdanjem nekoć popularnoga serijala “Policijska akademija”, čijih je sedam dijelova snimljeno između 1984. i 1994.
Suvremeni filmski serijali mogu se, uz sve ostale kriterije, podijeliti i na one koji su započeli nekim bitnim filmom pa se onda srozali i one koji su od početka do kraja bili nikakvi. Za razliku od, recimo, serijala “Noć vještica” koji je započeo Carpenterovim remek-djelom pa završio nigdje, “Policijska akademija” ima sličnu sudbinu kao i “Petak 13.” – već njezin prvi dio, koji je 1984. zaradio tada golemih 81 milijun dolara u kinima i još 40-ak na videu, nije nagovijestio ništa dobro. Ipak, u odnosu na dvojku – ostale nastavke da i ne spominjemo – jedinica je još čisti dragulj. Zanimljivo, svaki sljedeći nastavak zaradio je manje od prethodnoga, drugi još uvijek čudesnih 55 milijuna, ali primjerice posljednji, “Misija u Moskvi”, tek skromnih 126.000 dolara, a 1994. je cijela priča već odavno izišla iz mode.
Prizeman humor, stereotipni karakteri, jeftini štosovi i pomanjkanje bilo kakvih filmskih ambicija, karakteristike su koje možemo pripisati svakoj od sedam “Policijskih akademija”. Ipak, i jedna takva bezvezarija predstavlja vrijednu filmsku činjenicu i njeno je DVD izdanje još jedna potvrda sve zanimljivijega stanja na domaćem DVD tržištu.
S obzirom na to da se DVD izdanje “Policijske akademije” protegnulo na čak sedam diskova, dodatni prilozi su pomalo razočaravajući, tek jedan polusatni dokumentarac, foršpani i zabavni audiokomentar prvog dijela koji su odradili glumci Steve Guttenberg, G. W. Bailey, Michael Winslow i Leslie Easterbrook, redatelj Hugh Wilson i producent Paul Maslanksy. No opet, što bi se više o svemu skupa i moglo reći?

Police Academy 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, am. komedije, 1984.-1994.
R: Hugh Wilson, Jerry Paris, Jim Drake, Alan Myerson, Peter Bonerz, Alan Metter
GL: Steve Guttenberg, Buba Smith, G. W. Bailey, Michael Winslow
FILMOVI: 1
DVD: 2

ZAČARANA KUĆA
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Disneyjeva “Začarana kuća” vrijedna 90 milijuna dolara dječji je film posve u skladu s novom orijentacijom Eddieja Murphyja, čovjeka koji u nekim boljim danima nije mogao izustiti ni tri rečenice a da ne opsuje. Poput “Pirata s Kariba”, “Začarana kuća” je ekranizacija zabavne igre Disneylanda, no tu počinju i završavaju sve sličnosti komedije čiji su jedini aduti sjajno dizajnirana “ukleta” kuća i dopadljivi nastup Terencea Stampa s izvrsnim filmom Gorea Verbinskoga. Poput Murphyja i redatelj Rob Minkoff pamti bolje dane (“Kralj lavova”).

The Haunted Mansion, am. obitelj. horor komedija, 2003.
R: Rob Minkoff
GL: Eddie Murphy, Terence Stamp, Nathaniel Parker
FILM: 1
DVD: 1

POVJERENJE
DISCOVERY
DVD+VHS

Za razliku od Murphyja koji je prestao psovati, likovi krimića “Povjerenje” dali su si oduška izgovorivši riječ koja počinje sa “F”, ako je vjerovati nekim pedantnim kolegama, čak 130 puta. Ipak, atmosfera filma je, može se reći, nevjerojatno pristojna. Krcat simpatičnim likovima i još simpatičnijim preokretima, film Jamesa Foleyja (“Glengarry Glen Ross”) ne donosi ništa što već niste vidjeli, no pruža sat i pol vrhunske zabave. DVD izdanje “Povjerenja” solidno je opremljeno dodatnim prilozima među kojima su i čak tri audiokomentara.

Confidence, am.-kanad.-njem. krimić, 2003.
R: James Foley
GL: Edward Burns, Rachel Weisz, Dustin Hoffman
FILM: 3
DVD: 2

TORQUE: BIJES NA DVA KOTAČA
ISSA
DVD+VHS

Glavni junaci “Torquea” jure okolo na motorima s kojih silaze jedino kad baš moraju. Nažalost, njihove pustolovine nisu tema neke igrice nego filma u odnosu na koji čak i “Brzi i žestoki” djeluju kao koherentna dramska cjelina. Ostane li vam nakon gledanja “Torquea” nešto nejasno, među dodacima možete pronaći i dva nevjerojatna audiokomentara. Prvi je obavio redatelj filma, može se reći i spota, Joseph Kahn, s devetoricom glumaca (!), a u drugom raspoloženom Kahnu društvo prave scenarist filma, snimatelj i još petorica tipova!

Torque, am. akc. film, 2004.
R: Joseph Kahn
GL: Martin Henderson, Icer Cube, Monet Mazur
FILM: 1
DVD: 2

PREKO SVIH GRANICA
VTI
DVD+VHS

Melodrama “Preko svih granica” nije osobito uvjerljiva, međutim lijepa Angelina Jolie sugestivna je i u puno nesuvislijim filmovima od ovoga – priče o mladoj ljepotici koja pomaže gladnima, žednima i progonjenima diljem svijeta, usput ljubujući s markantnim dobročiniteljem. Osim toga, kako je Angelina Jolie, inače UN-ova ambasadorica dobre volje, tijekom snimanja filma u Kambodži posvojila sina Maddoxa, stav onih koji su je zbog “Preko svih granica” i druge “Lare Croft” nominirali za Zlatnu malinu, uistinu je vrijedan prezira.

Beyond Borders, am.-njem. melodrama, 2003.
R: Martin Campbell
GL: Angelina Jolie, Clive Oven, Teri Polo
FILM: 2
DVD: 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika