23.02.2012. / 17:36

Autor: Nacional.hr

Ina: Razmotrit ćemo situaciju u Siriji i odlučiti kako dalje

Ministar gospodarstva Radimir Čačić komentirao je odluku Vlade o sankcijama i povlačenju Ine rekavši kako će ta odluka ostaviti ozbiljne posljedice ne samo na poslovanje Ine, nego i na državni proračun

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon što je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o sankcijama protiv Sirije te pozvala Inu da se povuče iz te zemlje, oglasili su se i u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Ističu kako će Ina u potpunosti poštivati odluku te će nakon izvršene analize odluke, poduzeti sve potrebne korake u cilju usklađivanja svojih poslovnih aktivnosti u Siriji.

"Kompanija već duže vrijeme na dnevnoj bazi motri razvoj situacije u Siriji. Kao što smo već ranije obavještavali javnost, većina zaposlenika povučena je iz te zemlje, dok smo s preostalim manjim brojem djelatnika, čija sigurnost nije ugrožena, u stalnom kontaktu. Nakon provedene analize, INA će izvijestiti javnost o koracima koje namjeravamo poduzeti, s ciljem pridržavanja Odluke Vlade RH te zaštite poslovnih interesa kompanije i njenih zaposlenika", poručili su iz Ine.

Čačić: Ina će izgubiti milijune

Ministar gospodarstva Radimir Čačić komentirao je odluku Vlade o sankcijama i povlačenju Ine rekavši kako će ta odluka ostaviti ozbiljne posljedice ne samo na poslovanje Ine, nego i na državni proračun.

Rekao je kako se radi o štetama od nekoliko stotina milijuna eura jer je sva dobit Ine iz Sirije. Pojasnio je kako Ina ostvaruje dobit od dvije milijarde kuna, a pola pripada Hrvatskoj. To bi značilo da bi povlačenje Ine iz Sirije moglo hrvatsku tvrtku stajati gotovo milijardu kuna.

No, dodaje Čačić, Vlada je odluku donijela nakon konzultacija s čelnicima Ine.

Naime, Ina u Siriji ima koncesiju za vađenje nafte, a zadržati koncesiju može samo ukoliko sankcije imaju "službenu pravnu formu od Europske unije". No, ni ta pravna norma ne garantira im da će Sirija nakon krize Ini vratiti koncesiju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika