23.02.2012. / 18:19

Autor: Nacional.hr

Koristite Google? A jeste li izbrisali povijest pretraživanja?

Google nakon takvog postupka više neće pratiti vaše pretrage interneta. Sve dok vi ne odlučite drugačije. Ili ponovno ne promjene pravila privatnosti

Korisnici Googleove tražilice i drugih Googleovih usluga u posljednje su vrijeme mogli primjetiti skočni prozor koji ih upozorava na novu politiku privatnosti koju će Google početi primjenjivati od 1. ožujka.

Nova pravila, pojednostavljena, kako ih u Googleu naizvaju, objediniti će sve vaše Google račune u jednom. Točnije, svi podaci o vašem korištenju GMaila, YouTubea, Google tražilice, kalendara, prevoditelja i dr. biti će spremljeni pod vašim imenom na Gooleovim serverima.

Za neke, koji koriste Google Profile kako bi se lakše ulogiravali u različite servise, to će olakšati njihovo korištenje. Za druge, to znači da će Google moći u svakom trenutku znati točno što ste, kada i kako pregledavali ili pretraživali.

Dovoljno je da ste u nekom trenutku dok ste bili ulogirani u svoj Gmail račun, u Google tražilicu upisali riječi 'besplatno skidanje' i već biste se mogli naći u problemima.

Stoga stručnjaci za internetsku sigurnost savjetuju da svaki korisnik pažljivo pročita nova pravila privatnosti na Googleu i prije njihove primjene 1. ožujka, izbriše svoju povijest pretraživanja.

Foto: ScreenshotFoto: Screenshot

Postupak je veoma jednostavan. U svoj preglednik upišite web adresu https://www.google.com/history i ulogirajte se u svoj Google račun.

Pred vama je cijela vaša povijest pretraživanja putem Googlea. Možete ju brisati selektivno ili obrisati sve odjednom. Odaberite "izbrisati svu internetsku povijest" i potvrdite sa "U redu".

Ukoliko ne želite da vas Google više prati kroz vaše pretrage dovoljno je odabrati pauzu kod opcije Web povijest.

Google nakon takvog postupka više neće pratiti vaše pretrage interneta. Sve dok vi ne odlučite drugačije. Ili ponovno ne promjene pravila privatnosti.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 23.02.12. 19:12

Ma to je laž,sve oni nas provjeravaju...........


registracija
20/8/10

McCoy, 24.02.12. 16:29

Opcija je po default-u iskljucena tako da nema brige osim ako Google ipak ne cuva sve pretrage tajno, sto me ne bi cudilo obzirom na ugovor sa vojskom SAD. Ali to vec spada u domen teorije zavere u sta ne bih da ulazim...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika