24.02.2012. / 09:52

Autor: Hina

Japan jako smanjio granice dopuštene radioaktivnosti hrane

Povjerenstvo stručnjaka japanskog ministarstva zdravstva usvojilo je u petak strože norme oko radioaktivnosti u hrani, smanjivši znatno dopuštene gornje granice cezija u odnosu na privremene razine o kojima je odlučeno nakon nesreće u Fukushimi.

Japan se oporavlja od prošlogodišnje katastrofeJapan se oporavlja od prošlogodišnje katastrofePovjerenstvo stručnjaka japanskog ministarstva zdravstva usvojilo je u petak strože norme oko radioaktivnosti u hrani, smanjivši znatno dopuštene gornje granice cezija u odnosu na privremene razine o kojima je odlučeno nakon nesreće u Fukushimi.

Vlada mora uskoro definitivno potvrditi tu novu sanitarnu odredbu koja bi na snagu trebala stupiti 1. travnja. Nakon nekoliko mjeseci rasprava i poziva na javni komentar, vlasti su odlučile ograničiti na 100 bekerela po kilogramu (umjesto 500) sadržaj radioaktivnog cezija u hrani (meso, riba, voće, povrće, itd.).

Pića ili prehrambeni proizvodi namijenjeni maloj djeci neće smjeti sadržavati više od 50 bekerela radioaktivnog cezija po kilogramu. Količina cezija 137 i 134 u mlijeku morat će biti niža od 50 bekerela po kilogramu, a u vodi niža od 10 bekerela, nasuprot ranijih 200.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika