24.02.2012. / 15:22

Autor: Hina

Martonyi: Novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Mađarske

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvara se novo poglavlje u hrvatsko-mađarskim odnosima, rekao je u petak u Budimpešti nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

Janos MartonyiJanos MartonyiUlaskom Hrvatske u Europsku uniju otvara se novo poglavlje u hrvatsko-mađarskim odnosima, rekao je u petak u Budimpešti nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

Šef mađarske diplomacije kazao je da su ostvareni svi uvjeti da dvije zemlje još više ojačaju bilateralnu suradnju.

U središtu razgovora koje je Vesna Pusić vodila sa svojim mađarskim kolegom, bila su ključna pitanja gospodarske i regionalne suradnje, uključujući i mogućnosti izgradnje zajedničkog tržišta prirodnog plina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora, šefica hrvatske diplomacije zahvalila je Mađarskoj na pomoći koju je pružila Hrvatskoj tijekom procesa pregovora s Europskom unijom, a zahvalila je Budimpešti i na brzoj ratifikaciji Pristupnog ugovora RH-EU.

Mađarski parlament je 13. veljače ratificirao ugovor o ulasku hrvatske u EU. Hrvatska bi, nakon što ugovor ratificiraju sve zemlje članice Unije, 1. srpnja 2013. godine trebala postati 28. članica EU-a.

Vesna Pusić u petak boravi u službenom posjetu Mađarskoj. Osim razgovora s mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosem Martonyijem, te s predsjednikom države Palom Schmittom, predviđen je i sastanak s potpredsjednikom mađarske vlade i ministrom pravosuđa i javne uprave Tiborom Navracsicsem. U mađarskom parlamentu ministrica Pusić također će se sastati s Matyasom Firtlom, predsjednikom Mađarsko-hrvatske skupine prijateljstva i zamjenikom predsjedavajućeg Odbora za europske poslove te članovima parlamentarne Mađarsko-hrvatske skupine prijateljstva.

Na kraju službenog posjeta predviđen je susret ministrice Vesne Pusić s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj - predsjednikom Hrvatske državne samouprave Mišom Heppom i predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncem.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika