24.02.2012. / 15:55

Autor: Hina

Janša na twitteru najavio smanjenje plaća državnih dužnosnika

Slovenski premijer Janez Janša ne isključuje mogućnost smanjivanja plaća državnim dužnosnicima čime bi država mogla uštedjeti desetak milijuna eura godišnje, doznaje se iz njegove komunikacije preko twittera.

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski premijer Janez Janša ne isključuje mogućnost smanjivanja plaća državnim dužnosnicima čime bi država mogla uštedjeti desetak milijuna eura godišnje, doznaje se iz njegove komunikacije preko twittera.

"Jedna od interventnih mjera bit će i smanjivanje plaća svih državnih dužnosnika", naveo je Janša na twitteru odgovarajući tako jednom sindikalnom čelniku.

Tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj, a riječ je o sindikatu koji predstavlja više od trećine zaposlenih u javnom sektoru, kritizirao je premijerovu izjavu da zbog "rupe" od 500 milijuna u ovogodišnjem proračunu za nekoliko zadnjih mjeseci ove godine nije osigurana isplata plaća nastavnika i policajaca te da je slovenski javni sektor, sa 160.000 zaposlenih, preglomazan u odnosu na mogućnosti.

Sindikat SVIZ okuplja zaposlene u odgojno-obrazovnim, znanstvenim i kulturnim ustanovama. Štrukelj tvrdi da je postotak zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji sličan kao i u drugim razvijenim europskim državama te da bi vlada trebala najprije "pomesti ispred svog praga" i u krizi smanjiti vlastite plaće i automobilski park te smanjiti vojne troškove vezane na članstvo u NATO savezu.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prošle je godine predlagala da se plaće državnih dužnosnika smanje za deset posto, što bi donijelo godišnju uštedu u proračunu od desetak milijuna eura.

Zbog gospodarske krize prijašnja Pahorova vlada plaće državnih dužnosnika bila je 2009. "privremeno" smanjila za četiri posto. Time je argumentirala potrebu da umirovljenici i zaposleni u javnom sektoru također moraju pristati na zamrzavanje plaća dok se ne ostvari novi prosječni rast BDP-a od najmanje dva posto.

No, Pahor se tada u jednoj prilici javno požalio da s nešto više od tri tisuće eura neto plaće ne može živjeti kako se od premijera očekuje te da je prisiljen trošiti staru ušteđevinu.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika