24.02.2012. / 16:27

Autor: Hina

HUP pozvao proizvođače mlijeka na prekid prosvjeda

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja jučer postignut sporazum dijela mljekara sa mlječnom industrijom i poziva ostale proizvođače da prekinu s prosvjedima i pridruže se tom sporazumu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HUP-a koji je izrazio zabrinutost i žaljenje događajima vezanim uz pregovore oko otkupne cijene mlijeka.

Davor MajetićDavor MajetićHrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja jučer postignut sporazum dijela mljekara sa mlječnom industrijom i poziva ostale proizvođače da prekinu s prosvjedima i pridruže se tom sporazumu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HUP-a koji je izrazio zabrinutost i žaljenje događajima vezanim uz pregovore oko otkupne cijene mlijeka.

Direktor HUP-a Davor Majetić istaknuo je kako HUP u svojem članstvu ima i zastupa i proizvođače i otkupljivače mlijeka.

HUP podržava i brani zakonsko pravo svakoga da demonstrira i prosvjeduje, no isto tako podržava i brani ustavno pravo svakoga na rad te stoga oštro osuđuje blokiranje prometnica i tvornica, čime se stvara velika šteta gospodarstvu.

Stav je HUP-a da je otkupna cijena mlijeka tržišna kategorija i moraju je dogovarati proizvođači i otkupljivači.

Očito je da modeli koji su prije funkcionirali nisu bili previše tržišni i nisu pretpostavljali da će se tržišne okolnosti promjeniti, istaknuo je Majetić.

Kaže kako je potpuno jasno da je izostala pravovremena priprema proizvođača na nove okolnosti poslovanja i rada za što su dijelom odgovorne i prethodne vlade te je stoga potrebno da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada u okviru zakonskih mogućnosti nađu modele kako pomoći proizvođačima mlijeka da prođu tranziciju što lakše i da im se ostavi malo vremena da se prilagode ovim okolnostima koje su ih očito iznenedile.

Milka Kosanović iz HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede je istaknula kako HUP stalno ističe nužnost tržišnog poslovanja u poljoprivredi.

Konkurentnost cijelog poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj, kazala je, nosi svega nekoliko kompanija koje ostvaruju pola ukupne vrijednosti stvorene u poljoprivredi.

Pokušavajući pomoći podići konkurentnost svih subjekata u poljoprivredi Vlada je i potporama davala svoj doprinos tome, no vidljivo je kako sve potpore nisu upotrebljene namjenski kako su trebale biti, istaknula je te dodala kako je stav HUP-a da je nužna puno stroža kontrola potpora.

Direktor Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić ponovio je kako će sinoć potpisani sporazum omogućiti nesmetan otkup svih ponuđenih količina mlijeka te kako se stvaraju pretpostavke da neće biti, barem u ovom vremenu, novih povećanja cijena mliječnih proizvoda.

I Bobetić je pozvao mljekare, koji još prosvjeduju, da se priklone sporazumu, napuste blokade i na sjednicama Savjeta za mlijeko rješavaju svoje probleme i probleme cijelog sektora.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika