24.02.2012. / 16:31

Autor: Deutsche Welle

Zračna luka superlativa

Zagreb bi tek za koju godinu trebao dobiti novu zračnu luku. Berlin bi svoj aerodrom superlativa trebao dobiti za 100 dana. Što se trenutno događa na jednom od najvećih europskih gradilišta?

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTrenutno je na gradilištu nove berlinske zračne luke vrlo živo. I to toliko da se već pojavio prvi problem s parkirnim mjestima. Oko 5.500 građevinaca koji ubrzano rade na uređenju interijera putničkih terminala prometnog čvorišta (koje bi se službeno trebalo zvati "Zračna luka Berlin Brandenburg - Willy Brandt", po nekadašnjem njemačkom kancelaru i dugogodišnjem gradonačelniku Berlina) već muku muče s tim gdje će parkirati svoje transportere. Dogovoreni termin svečanog otvorenja je točno za 100 dana i ovaj termin bi trebao biti definitivan.

Odgoda zbog sigurnosti

Naime nova berlinska zračna luka koja bi trebala ujediniti rad čak tri postojeća aerodroma, Tempelhof (već zatvoren) Tegel i Schönefeld, već je trebala biti puštena u promet prije četiri mjeseca. Mnoge zračne kompanije su ga već odavno uvele na listu svojih ciljeva. No do slijetanja na novu zračnu luku će još proći koji mjesec. Za kašnjenje su krive nove sigurnosne mjere pri ulasku u zrakoplov. Naime od sljedeće godine se ukida rigorozna zabrana unošenja tekućina u zrakoplove ali to je povezano s dodatnom tehničkom opremom. Međutim i sam pogled na nedovršene terminale pokazuje da je odgađanje datuma otvaranja dobro došlo građevinarima. Ispred terminala se još uvijek gomilaju kamene podne obloge za 120.000 kvadratnih metara novih terminala.

Gospodarski čimbenik

Uzbuđenje Berlinčana koji su se dosada, kada je zračni promet u pitanju, morali zadovoljiti rješenjima koja potječu iz doba Hladnog rata kada su zračne luke bile građene za dva grada i sada su potpuno nedorasle potrebama ujedinjene milijunske metropole, prisutno je u svim raspravama o novoj zračnoj luci. I nabijeno emocijama. Dok se jedni raduju arhitektonskom čudu od bavarskog kamena, orahovog drva i stakla kao ulasku u grad na koji će napokon moći biti ponosni, drugi već mjesecima prosvjeduju zbog bojazni da će im nova zračna luka svojim proširenim redom letenja poremetiti miran san. No većina se ipak raduje otvaranju novog super aerodroma od kojeg se očekuju i gospodarski impulsi za inače tradicionalno slabije razvijenu regiju oko glavnoga grada. U tzv. Aerodrom-Cityju će mjesto pronaći preko 150 trgovina i ugostiteljskih objekata. Naglasak bi trebao biti na ponudi lokalnih proizvoda poput poznatih kiselih krastavaca iz obližnje regije Spreewald. 25 milijuna očekivanih putnika godišnje su jamstvo za dobar promet.

Usluga na VIP-razini

Rasprava oko opreme nove zračne luke se razvila i oko činjenice da na njoj neće biti posebnih prostora za putnike koji lete prvim razredom, kao što je to uobičajeno u drugim velikim zračnim lukama. Pritom nije da nema gostiju, pogotovo iz istočne Europe, koji drže do toga da ih se tretira kao VIP-goste. Prodavačice iz Duty-Free-trgovina na sadašnjem starom aerodromu Schönefeld svjedoče o mušterijama "s istoka" koji za kremu za lice jedne luksuzne kozmetičke marke bez problema izdvoje 900 eura. Tako da će usprkos nedostatku posebnog kutka za VIP-goste, biti osigurani razni VIP-servisi poput limuzine s vozačem i sl. No zato će u segmentu "prema dolje" biti vidljivih razlika. Tako je terminal za tzv. low-cost-prijevoznike, koji preko Berlina ostvaruju velik broj letova, jednostavnije (i jeftinije) uređen od ostatka zračne luke.

Pomoć iz Münchena

Veliku pozornost arhitekti nove zračne luke posvetili su tomu da usprkos ogromnim dimenzijama, razdaljine koje putnici moraju prevaliti budu svedene na minimum. Sve bi se trebalo odvijati što je brže moguće. U taj koncept pripada i željeznički kolodvor u podzemlju zračne luke. "Najdužu razdaljinu koju bi putnik od dolaska u zračnu luku trebao prevaliti ne bi smjela biti veća od 700 metara. Na frankfurtskom aerodromu se radi o 2,5 kilometara", kaže, ne bez ponosa, voditelj projekta novog aerodroma Leif Erichson. Prelazak prometa na novi jedinstveni aerodrom Berlin Brandenburg trebao bi uslijediti 3. lipnja, kratko uoči velike navala putnika zbog Svjetskog prvenstva u nogometu u susjednoj Poljskoj. U ovom logističkom poduhvatu berlinčanima će priskočiti u pomoć jedna tvrtka koja je već uspješno obavila slične "transformacije" na aerodromima u Kuala Lumpuru i Bangkoku.

Autori: Kay-Alexander Scholz/Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Potpisan ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb

Potpisan ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb

Predstavnici hrvatske Vlade i francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika