25.02.2012. / 09:10

Autor: Hina

Clinton: Sirijske ruke bit će krvavije ako blokira pomoć

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada još će više okrvaviti ruke ako ne udovolji međunarodnim zahtjevima za dopremom hitne humanitarne pomoći, izjavila je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Hillary ClintonHillary ClintonVlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada još će više okrvaviti ruke ako ne udovolji međunarodnim zahtjevima za dopremom hitne humanitarne pomoći, izjavila je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Ako Asadov režim spriječi dopremu pomoći civilima, imat će još više krvi na svojim rukama", rekla je Clinton u govoru pripremljenom za konferenciju "Prijatelji Sirije" u Tunisu.

"Isto vrijedi i za države koje nastavljaju štititi i naoružavati režim. Zemlje koje i dalje isporučuju oružje kojim se ubijaju civili pozivamo da s tim odmah prekinu", istaknula je Clinton.

"Platit ćete veliku cijenu zbog ignoriranja volje međunarodne zajednice i kršenja ljudskih prava svoga naroda", poručila je američka državna tajnica Asadu.

Ona se odvojeno sastala sa saudijskim ministrom vanjskih poslova, princom Saudom al-Faisalom koji je rekao da je naoružavanje sirijske oporbe koja je suočena s nasilnim obračunom vladinih snaga "izvrsna ideja".

Upitan zašto to misli, saudijski ministar je rekao: "Zato što se moraju zaštititi".

Kako je objavila saudijska televizija Al Arabiya, on je ranije napustio sastanak "Prijatelja Sirije" ocijenivši ga "nedovoljno proaktivnim".

Televizija navodi da je al-Faisal izašao iz dvorane nakon što je u svome govoru ocijenio da doprema humanitarne pomoći Siriji "nije dovoljna".

Clinton je pokazala kako Washington podupire Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), glavnu sirijsku oporbenu skupinu, tako što se s troje čelnika skupine sastala na marginama konferencije.

Govoreći nakon sastanka s Clinton, Basma Kodmani iz SNC-a rekla je novinarima da je sastanak bio uspješan.

"Izvrsno. Vrlo pozitivno. Državna tajnica Clinton pitala nas je što mi očekujemo od konferencije i što SAD može učiniti za SNC", rekla je Kodmani.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe rekao je na sastanku da će EU 27. veljače početi zamrzavati sredstva sirijske središnje banke, što je jedna od mjera u paketu sankcija protiv Asadove vlade.

"Počevši od ponedjeljka, poduzet ćemo nove oštre mjere, konkretno zamrznut ćemo sredstva sirijske središnje banke", rekao je Juppe na konferenciji u Tunisu.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika