25.02.2012. / 09:43

Autor: Deutsche Welle

Otvorena vrata Srbiji ka Europskoj uniji?

Dogovor o regionalnom predstavljanu Kosova za Srbiju predstavlja zaštitu nacionalnih interesa, Ustava i Rezolucije 1244. Za Kosovo to je početak novog odnosa sa EU u kome će Kosovo biti priznato kao ravnopravan partner.

Borislav StefanovićBorislav StefanovićPoslije maratonskih pregovora, Beograd i Priština dogovorili su se oko zajednički prihvatljivog modela pod kojim će se u buduće predstavljati Kosovo u regionalnim organizacijima:

"Dogovorom je predviđeno da će pored naziva Kosovo postojati zvjezdica, a u fusnoti će stajati: ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa, je u skladu s Rezolucijom 1244 Savjeta sigurnosti te odlukom Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova", objasnio je šef delegacije Beograda u dijalogu sa Prištinom, Borislav Stefanović.

On je dodao da ovim dogovorom nisu ispunjeni zahtijevi Prištine da se Deklaracija kosovskog Parlamenta o nezavisnosti uzme kao refrenca. Prema njegovim riječima, Srbija je uspjela u nastojanju da Kosovo bude nejednako predstavljeno na regionalnim skupovima, u odnosu na nezavisne države. Time, naglašava Stefanović, je zaštićena Rezoluciju 1244 Ujedinjenih naroda, vitalni srpski nacionalni interes te Ustav Republike Srbije.

Povijesni dan za Prištinu

Delegacija Prištine, sa svoje strane, dogovor postignut u petak (24.2.) vidi kao povijesni čin u odnosima Kosova sa zemljam regije i EU-a. Šefica delegacije Prištine, Edita Tahiri kaže da dogovor znači da će Kosovo biti "podjednako zastupljeno na regionalnim forumima kao i druge zemlje", te će se bez predstavnika međunarodne uprave u okviru UNMIK-a, samo moći predstavljati i potpisivati sporazume. Zvjezdicu pored naziva Kosovo, Tahiri je opisala kao "pahuljicu snijega koja će se istopiti kad prođe zima."

Ona je također dodala da je "dogovor o tehničkom sporazumu o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima važan jer se njime prihvaćaju europski standardi u suradnji dviju država u upravljanju međusobnim državnim granicama u ovom slučaju državnim granicama između Srbije i Kosova."

Dobro za Srbiju, Kosovo, zapadni Balkan i EU

EU je danas pozdravio uspješan ishod dijaloga, koji, prema riječima šefice europske diplomacije, Caterine Ashton i te povjerenika Stefana Fülea , osigurava dalji napredak obje strane na eurointegracijskom putu. "Pozdravljano dogovore o regionalnoj suradnji i primjeni zajedničkog upravljanja prijelazima. Ovi dogovori su veliki korak naprijed. Bitni su kako za Srbiju i Kosovo, tako i za stabilnost cijele regije i EU-a", stoji u zajedničkom priopćenju europskih političara.

U Bruxellesu se tako sa novim optimizmom i u pozitivnom ozračju gleda na sljedeći tjedan kada bi trebala biti donešena odluka zemalja čalnica EU-a o dodjeljivanju Srbiji statusa zemlje kandidata za članstvo u Uniji. Kada je Kosovo u pitanju Europska komisija je predložila pokretanje studije izvodljivosti, koja je prvi korak ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Za Prištinu ovaka potez EU-a znači "priznavanje Republike Kosovo kao partnera i države" u procesu europskih integracija.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 25.02.12. 10:40

Srbija se opet pretvara da je kao popustila, dobit će status kandidata, a onda će opet pokazati svoje nacionalističko lice kao i uvijek!

Svima je jasno da na Kosovu nema više niti S od Srbije, samo očito još jedino Srbiji nije!!

Samo se nadam da će Njemačka Srbiju opet blokirati u davanju statusa kandidata kao i prije nekoliko mjeseci!

Jer se apsolutno ništa bitno nije promijenilo, Srbija i dalje inzistira na bajki da je Kosovo njeno!


registracija
9/2/12

bobance, 25.02.12. 12:56

Srbija do Sarajeva.


registracija
10/2/12

Hazu, 25.02.12. 14:33

srbija je sve izgubila


registracija
26/1/08

Rampa, 26.02.12. 11:36

@bobance
Sarajevo do Novog Sada!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika