25.02.2012. / 15:34

Autor: Hina

Ministar Jakovina: Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Splitu izjavio kako Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika te da se nada kako će razum prevladati, a proizvođači mlijeka vidjeti kako se pritiskom ne može ostvariti nešto što nije realno.

Tihomir JakovinaTihomir JakovinaMinistar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Splitu izjavio kako Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika te da se nada kako će razum prevladati, a proizvođači mlijeka vidjeti kako se pritiskom ne može ostvariti nešto što nije realno.

"Ono što smo obećali ćemo i ispuniti, a to su poticaji, reformske promjene i projekti u poljoprivredi, ali obećavati intervencije i pristajati na pritiske je nešto što ova Vlada i ja nećemo i ne želimo napraviti“, istaknuo je ministar Jakovina odgovarajući na novinarska pitanja.

Naglasio je da je nužan dogovor u kojem sudjeluju i predstavnici udruga i mljekara, ali je pri tomu izrazio i žaljenje što, kako je rekao, "jedan dio to ne želi, nego želi radikalizaciju i prosvjede i oni snose odgovornost za svoj postupak“. Kako je rekao,"metodom ulice neće se doći do konačnog rješenja."

Po tumačenju ministra Jakovine, model koji je prošli tjedan ispregovaran u vezi s mlijekom pruža mogućnost za kvalitetan kompromis, a u idućih devedeset dana će se vidjeti koliko je model održiv. Objasnio je kako je dogovoren „model“ a ne fiksna cijena mlijeka, te da je taj model dogovoren po modelu u pet eurupskih zemalja tako što se uzeo tromjesečni prosjek cijene mlijeka za rujan, listopad i studeni 2011. pomnožen s prosjekom eura čija se vrijednost iz mjeseca u mjesec mijenjala.

„Po tom modelu došli smo cijene od 2,43 kune, ali to je samo orijentacijska cijena. Nismo htjeli fiksirati cijenu kako proizvođači ne bi bili u nepovoljnom položaju iduća tri mjeseca, kazao je ministar Jakovina. Podsjetio je kako je prosječna cijena milijeka tijekom cijele prošle godine bila 2,51 kunu a da je u prosincu iznosila 2,66 kuna.

Na upit zašto se govori da je problem s mlijekom „politički problem“, ministar Jakovina je rekao kako je on samo rekao da je, nažalost, dijelom motiviran i iz političkih razloga.

Na upit kako komentira optužbu jednog poljoprivrednika da je on osobno uzeo poticaj za voćnjak, ministar je kazao kako su to insinuacije koje nemaju veze s njim.

Odbacio je tvrdnju da će zbog krize u poljoprivredi propasti pojedine regije, npr Slavonija.

„Trebamo se potruditi da nijedna regija ne propadne, ali ne tako da pojedine sektore u agraru spašavamo državnim intervencijama, jer su takve intervencije dugoročno neodrižive, pogotovo kada uđemo u EU gdje tržište određuje tko može opstati“, kazao je ministar.

Jakovina je također rekao kako će sadašnja Vlada tijekom ove godine platiti sve prošlogodišnje obveze koje su nastale po zakonu o potporama.„To dosad nije bio slučaj, jer bivši ministar poljoprivrede je 2011. isplaćivao obveze po poticaju za razdoblje od 2007. do 2010. godine“, rekao je Jakovina.

Ministar poljoprivrede otvorio je u Splitu tradicionalnu međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana "Maslina Split 2012."

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 25.02.12. 16:20

Protestima seljaka mljekarske industrije su do sada koristile da država subvencionira seljacima mlijeko, a one su štedile na državni račun. Dukat je sada krenuo u novi pritisak na državu da poveća subvencije, ali država više nema novaca, pa seljaci novce čekaju od države ili od Dukata? Dukat i država se igraju pokvarenog telefona, a seljaci plačaju ceh.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.02.12. 20:39

Vlada čuva leđa stranom kapitalu, stranim bankama ne smije ništa reći za guljenje kože ovom zaduženom narodu, čuva neproizvodnu i megalomansku birokraciju a našla se trenirati štednju na proizvodnim djelatnicima kao što su mljekari i poljoprivrednici.

I onda ćemo za koju godinu, kada se uništi selo a poveća uvoz hrane, zbrajati štete zajedno sa industrijskim.

Svaka nacija teži barem kroz poljoprivrednu proizvodnju podmirenje svojih potreba. Mi, kao veliki uvoznici hrane, eksperimentiramo sa Jakovinom. Ne čini mi se kao osoba koja može uvidjeti svu širinu i dugoročnost problema poljoprivrede! Poljoprivreda je strateška grana!


registracija
5/1/07

james, 25.02.12. 21:42

Nemojte se na kraju pokolebati


registracija
22/10/11

jadno100, 26.02.12. 11:45

E moj zvonko pa ti nikad da dojdes pameti,reci nam samo tko je to obecavao i isplacivao nerealne poticaje podobnim hdz-ovcima.Ovo sto mljekari (pojedini)rade je za mene pokusaj rusenja ove vlade ali im nece uspjeti to sto imaju zastrasujuci strah kako kaze tvoja vrla presjednica nije jednostavno dovoljno.Svaka podrska ministru Jakovini,nedajte se Ministre pa Vi niste Cobi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika