25.02.2012. / 16:08

Autor: Deutsche Welle

Kako dalje sa solarnom energijom?

Tko u Njemačkoj ulaže u solarnu energiju može računati s državnim poticajima. Ta činjenica je pospiješila munjevito širenje fotonaponskih solarnih sustava. No država sada povlači subvencije.

Solarna energija relativno je jeftinaSolarna energija relativno je jeftinaKako Njemačka riješava svoje energetske potrebe usred hladne zima s obzirom da je iz sustava opskrbe električnom energijom već isključeno sedam nuklearnih elektrana? To pitanje si ne postavljaju samo Nijemci nego i njihovi susjedi. Da nije došlo do isključenja struje treba zahvaliti i sunčanom i vjetrovitom vremenu. Samo kroz fotonaponske solarne ćelije je moguće proizvesti 25.000 megavata. To odgovara kapacitetu 18 nuklearnih elektrana.

Fotonaponski solarni sustavi su preatraktivni

Obnovljivi izvori energije se, dakle, u svakom slučaju mogu okarakterizirati kao uspješni vid dobivanja energije. To uvijek rado iznova naglašava i njemački ministar zaštite okoliša Norbert Röttgen. "Tijekom cijele hladne zime nije bilo dana a da nismo svojim susjedima isporučivali električnu energiju", zaključuje ministar zadovoljno. I cijene su, u usporedbi sa susjedima, u Njemačkoj relativno niske.

No mnogi su očito u državnim subvencijama vidjeli dobru priliku za zaradu. I to se državi očito ne dopada. To se prije svega odnosi na fotonaponske solarne sustave. Cijena ovih sustava je posljednjih godina drastično pala i mnogi vlasnici privatnih zgrada pa čak i neupotrebljenih poljoprivrednih površina odlučili su posegnuti za solarnom energijom. Uz subvencije i potporu države pri otkupu od strane energetskih kompanija, ulaganje u solarne sustava je postalo unosan posao. I tu nastaje problem. Naime na solarnu energiju otpada samo 20 posto struje dobivene iz obnovljivih izvora. Istodobno solarne subvencije gutaju više od polovine novca predviđenog za potporu obnovljivih izvora energije. Zato je Njemačka vlada odlučila smanjiti subvencije za solarne sustave. Cilj ovih mjera je da struja iz fotonaponskih solarnih ćelija postane konkurentna na tržištu i bez državnih subvencija.

Loš potez

Kod tvrtki za proizvodnju solarnih sustava, ali i kod udruga za zaštitu okoliša, odluka Njemačke vlade ne nailazi na previše odobravanja. "To je apsolutni udarc opskrbi energijom koja je okrenuta budućnosti. Gušenjem razvoja fotonaponskih solarnih sustava uništava se jedan vrlo važan segment u procesu prebacivanja na obnovljive izvore", kritizira predsjednik organizacije za zaštitu okoliša BUND Hubert Weiger. Solarna poduzeća strahuju od gubitka mnogih radnih mjesta.

Autori: Sabine Kinkartz/Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 25.02.12. 21:41

Jebate, Njemci koriste sunca, a mi na Jadranu ni u zamislima jer bi to vjerojatno otjeralo goste


registracija
30/9/09

davor12345, 26.02.12. 00:31

Ne boj se ti ništa! Hrvati sve kopiraju...Samo im triba malo vrimena...


registracija
26/2/12

okvardz, 26.02.12. 17:58

nisu krivi hrvati nego ministarstva koja radije ulažu nocac u kriminal i daju kriminalcima nego u razvoj rh.


registracija
27/4/10

fuzija2, 26.02.12. 20:48

Zbog cega Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic se ne usudi pozvati Hrvatske vodece akademske strucnjake da teoretki provjere ucinkovitost stroja koji daje "slobodni izvor snage" moze zamjeniti
FOSILNA i NE-FOSILNA GORIVA ujedno moze
zamjeniti i NUKLEARKE.
Stroj koji daje "slobodni izvor snage" nikad ne
prestaje raditi sve tako dok ima i postoji
SILA TEZA u nasoj planeti zemlji.
Ako u ovom listu postoji neki nadareni novinar sa
gradjanskom hrabroscu neka potrazi tu
formulu "M= -0+" kod Hrvatskog predsjednika
Ive Josipovica.


registracija
27/8/09

Lujo1, 13.03.12. 19:13

Eheeeej fuzija2, pa gripa je prešla, zakaj ti još buncaš?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika