25.02.2012. / 18:01

Autor: Hina

U Zagrebu i Osijeku prosvjed protiv ACTA-e

Više desetaka protivnika međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava (ACTA) prosvjedovalo je poslijepodne u Zagrebu i Osijeku protiv tog sporazuma, jer, kako tvrde, njime će se ograničiti sloboda korištenja interneta i sloboda javnog izražavanja, a povećat će se mogućnost kontrole građana.

Foto: Antonio Bronić/PIXSELLFoto: Antonio Bronić/PIXSELLViše desetaka protivnika međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava (ACTA) prosvjedovalo je poslijepodne u Zagrebu i Osijeku protiv tog sporazuma, jer, kako tvrde, njime će se ograničiti sloboda korištenja interneta i sloboda javnog izražavanja, a povećat će se mogućnost kontrole građana.

Tridesetak prosvjednika protiv ACTA-e u Zagrebu okupili su se na Zrinjevcu, dio njih s maskama Anonymousa i transparentima "Stop cenzuri interneta", "Cenzura = diktatura", "Make love - not ACTA", te su isticali kako 'temeljna prava' poput slobode javnog izražavanja ili prava na privatnost na internetu, stoje iznad prava korporacija.

Jedan od organizatora prosvjeda protiv ACTA-e Tomislav Medak izjavio je novinarima da je pritisak međunarodne javnosti protiv tog sporazuma postigao svoj učinak te su ga vlasti više zemalja proučile i shvatile koje opasnosti on donosi građanima.

Kazao je da je Europska komisija od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li ACTA u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

Medak je dodao da će, ako ACTA prođe u EU, taj sporazum kao dio pravne stečevine biti "nametnut Hrvatskoj". "Ovdje smo se okupili da damo potporu međunarodnoj javnosti i kažemo NE ACTA-i", rekao je Medak.

"Nakon ACTA-e imati ćemo slične procese čak i ako ona ne prođe. Već se u EU sprema dokument pod kodnim imenom IPRED2 koji bi imao iste posljedice kao i ACTA u pogledu regulacije autorskih prava u digitalnoj sferi, te barata istim nejasnim pojmovima i problematičnim riješenjima vezanim uz nadzor internetske komunikacije", ustvrdio je Medak.

Na novinarske upite kako gleda na reakcije hrvatskih političara na ACTA-u, Medak je ocijenio da su hrvatske vlasti ostale zatečene. Smatra da dok sporazum čeka konačni sud Europskog parlamenta, hrvatska Vlada i hrvatski predsjednik trebaju reći "NE" tom sporazumu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je ovaj tjedan da će uskoro organizirati okrugli stol o kontroverznom sporazumu o zaštiti intelektualnog vlasništva (ACTA) i istaknuo da legitiman cilj zaštite autorskih prava ne smije narušiti slobodu izražavanja na internetu.

Također, načelnik analitike u Ministarstvu vanjskih poslova Stribor Kikerec na okruglom stolu o ACTA-i u zagrebačkoj Kući ljudskih prava rekao je da hrvatska vlada u ovom trenutku nema službeno stajalište o ACTA-i, trenutno ne razmatra pristup tom međunarodnom sporazumu niti to itko od nje traži.

I na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, poslijepodne se okupilo 50-tak prosvjednika koji su izrazili nezadovoljstvo međunarodnim sporazumom ACTA. Marijana Katalinić, jedna od organizatorica prosvjednog skupa preko društvene mreže facebooka izrazila je žaljenje što se odazvao mali broj prije svega mladih koji se, kako je rekla, itekako trebaju zabrinuti zbog želje moćnika da ih se potčini ekonomskim i ostalim interesima.

Vezane vijesti

'Odbacite ACTA-u'

'Odbacite ACTA-u'

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika