26.02.2012. / 14:21

Autor: Hina

Iranska nuklearka Bušer uskoro u punom kapacitetu

Prva iranska nuklearka u Bušeru bit će priključena u punom kapacitetu na nacionalnu mrežu za opskrbu električnom energijom već za nekoliko tjedana, prenijeli su u nedjelju iranski mediji navodeći direktora nacionalne Agencije za atomsku energiju Ferejduna Abasi-Davanija.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadPrva iranska nuklearka u Bušeru bit će priključena u punom kapacitetu na nacionalnu mrežu za opskrbu električnom energijom već za nekoliko tjedana, prenijeli su u nedjelju iranski mediji navodeći direktora nacionalne Agencije za atomsku energiju Ferejduna Abasi-Davanija.

Nuklearna centrala u Bušeru, koju su izgradili Rusi, dio je iranskog nuklearnog programa za koji zapadne zemlje sumnjaju da je pod krinkom civilnog razvoja zapravo pokušaj stvaranja nuklearnog oružja.

Abasi-Davani je agenciji ISNA rekao kako je centrala u Bušeru generirala 700 megavati energije od početka veljače i da će punim kapacitetom od 1.000 megavati početi raditi već prvih dana iranske nove godine, koja počinje 21. ožujka.

"Da bi se taj kapacitet realizirao, provodit će se testovi pri pogonu od 75 posto kapaciteta", rekao je Abasi-Davani.

Brzi razvoj iranskog nuklearnog programa bit će i glavna tema razgovora izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu, 5. ožujka. Obraćajući se u nedjelju svom kabinetu, Netanyahu je najavio razgovore s Obamom o iranskom programu, ali nije spominjao koje bi korake Izrael mogao poduzeti kako bi zaustavio iranski napredak prema, kako tvrdi Izrael, nuklearnom oružju.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika