26.02.2012. / 15:18

Autor: Deutsche Welle

Grci su podigli novac i drže ga u jastuku

U trenutku kada se Grčka suočava sa sve većim problemima nekolicina bogatih Grka se dobro osigurala. Ocjenjuje se da su utajom poreza i nazakonitom trgovinom sakupili više od 200 milijardi eura.

Grci se boje za svoje eureGrci se boje za svoje eureDržavi ne preostaje ništa drugo nego da se žali i apelira. Za to vrijeme bogati grčki brodovlasnici i dalje kupuju luksuzne jahte, trguju po svijetu i dobro zarađuju. Ipak, grčki bogataši su sjedišta svojih tvrtki prebacili daleko van granica Grčke, tako da država od tog bogatstva nema nikakve koristi. Naravno da nije zabranjeno da se sjedište tvrtke nalazi u inozemstvu, pogotovo ako se trguje po svijetu. Grčki ministar financija Evangelos Venizelos redovno apelira na grčke brodovlasnike u inozemstvu da se vrate i investiraju u svoju domovinu. Problem je što ga nitko ga ne sluša. Postoje također i grčki bogataši koji su bogatstvo u proteklom desetljeću stekli organiziranim radom na crno ili utajom poreza. Bogatstvo su sklonili na tajne inozemne račune i nitko ne zna o kojim sumama je riječ. Pa ipak, atenski stručnjaci procjenjuju da je riječ o više od 200 milijardi eura. Grčko ministarstvo financija u pregovorima sa bankama u Švicarskoj pokušava doći do tih računa.

Svaki Grk duguje više tisuća eura

To im je uspjelo samo u jednom jedinom slučaju. Riječ je o menadžeru, čiji je račun sa 158 milijuna eura blokiran u švicarskoj banci. Prije pet tjedana je grčko Ministarstvo financija na Internetu objavilo listu sa četiri tisuće utajivača poreza. Svako ime sa liste duguje Grčkoj 170 tisuća eura. Nitko od njih ne želi vratiti taj novac, naprotiv, novac svakodnevno odlazi iz Grčke. Grčki građani su od početka krize sa svojih računa podigli 65 milijardi eura.

U prosjeku je svaki Grk podigao oko šest tisuća eura. Grčki ministar financija je proveo istraživanje koje je pokazalo da je većina podignutog novca ostala u Grčkoj. Radi se o 49 milijardi. Vanizelos kaže da novac leži u sefovima u bankama, madracima, škrinjama ili potkrovlju. Grci novac podižu zbog straha da bi euro mogao biti pretvoren u bezvrijedne drahme i zato eure radije čuvaju kod kuće. Samo mali broj Grka je ušteđevinu prebacio u inozemstvo. To su male sume u usporedbi sa mogućih 200 milijardi eura od utajenog poreza, koji se nalaze na tajnim računima. Zato ne čudi što je njemačko Ministarstvo financija objavilo da se 160 njemačkih poreznika prijavilo da volonterski pomognu Grčkoj u efikasnijoj naplati poreza.

CSU za izlazak Grčke iz eurozone

Istovremeno, konzervativni njemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrich otvoreno predlaže da Grčka napusti eurozonu. Fridrich (iz konzervativne Kršćansko socijalne unije (CSU) tvrdi da će Grčka imati veće šanse da sredi financije ako prestane koristiti euro. Ovakav stav su i ranije zastupali članovi CSU na čelu sa predsjednikom Hoerstom Seehofer koji ne smatra da Grčka treba biti izbačena iz eurozone već da umjesto toga treba omogućiti poticaje, koje Grčka neće moći odbiti.

Tjednik (Bild am Sonntag izvještava da šef CSU, Seehofer sada poziva zastupnike koalicije da glasaju za drugi paket pomoći Grčkoj. On je izjavio da je važno da Bundestag u ponedjeljak većinom glasova izglasa drugi paket pomoći. Zigmar Gabriel iz Socijaldemokratske partije Njemačke najavljuje široku podršku svoje stranke. Predsjednik Bundestaga Norbet Lamert protestira protiv MMF-a koji pokušava utjecati na odluke euro grupe i Njemačke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 26.02.12. 16:00

Bila je već Grčka 1893. u istoj situaciji i zbog istih razloga.
Zato i postoji uzrečica "Dužan ko Grčka


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika