26.02.2012. / 17:39

Autor: Hina

Sorensen: Za BiH ima mjesta u EU, sve ovisi o reformama

Posebni predstavnik Europske unije za Bosnu i Hercegovinu Peter Sorensen izjavio je u nedjelju kako ta zemlja bez obzira na svoj komplicirani ustroj ima izglede postati punopravnom članicom EU-a, a hoće li se to dogoditi ovisi prije svega o unutarnjem političkom dogovoru i spremnosti na provedbu reformi.

Peter SørensenPeter SørensenPosebni predstavnik Europske unije za Bosnu i Hercegovinu Peter Sorensen izjavio je u nedjelju kako ta zemlja bez obzira na svoj komplicirani ustroj ima izglede postati punopravnom članicom EU-a, a hoće li se to dogoditi ovisi prije svega o unutarnjem političkom dogovoru i spremnosti na provedbu reformi.

Govoreći u Sarajevu na tribini nevladine udruge "Krug 99", Sorensen je kazao kako svih sadašnjih 27 članica EU-a podupiru ambicije BiH da postane punopravnom članicom Unije.

"Mi u EU-u vjerujemo da je BiH europska zemlja", kazao je Sorensen, dodajući pri tom kako u konačnici ipak sve ovisi o dogovorima u samoj zemlji.

Kazao je kako dogovor o uspostavi Vijeća ministara BiH, kao i nedavno usvajanje nekoliko važnih reformskih zakona u državnom parlamentu daju nadu da će se stvari nakon višemjesečnih zastoja i blokada napokon kretati u pozitivnom smjeru.

"Proces europskih integracija nije zamjena za dogovor u zemlji. Vjerujem da je BiH na dobrom putu za postizanje unutarnjeg dogovora i sporazuma, no potrebno je uložiti mnogo napora", izjavio je danski diplomat.

Potvrdio je i kako sve države EU-a odlučno podupiru očuvanje BiH, njezin teritorijalni integritet i suverenitet.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je nakon stupanja na dužnost najavio kako će vlasti BiH ove godine podnijeti zahtjev EU-u za dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo. Prema Bevandinim procjenama, takav bi korak mogao uslijediti već do početka ljeta.

BiH s EU-om trenutačno ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali on ne može stupiti na snagu dok parlament BiH ne usvoji izmjene ustava i izbornog zakona kojima bi se eliminirala postojeća diskriminacija pripadnika manjinskih etničkih skupina u postupku kandidiranja i izbora za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika