27.02.2012. / 09:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Slučaj Slovenije:

Kako postati neproblematična država?

"Međunarodni financijski krugovi su Sloveniju na žalost, ali i sasvim opravdano, prebacili iz skupine neproblematičnih u skupinu problematičnih ili barem potencijalno problematičnih država, a povratak će biti težak i spor", rekao je Mrak

IlustracijaIlustracijaDa bi se Slovenija vratila u skupinu financijski neproblematičnih država, nova će vlada morati kao prvi korak ispuniti najave o smanjenju proračunskih rashoda za 800 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu, ocijenio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka ugledni ekonomist Mojmir Mrak.

"Međunarodni financijski krugovi su Sloveniju na žalost, ali i sasvim opravdano, prebacili iz skupine neproblematičnih u skupinu problematičnih ili barem potencijalno problematičnih država, a povratak će biti težak i spor", rekao je Mrak, dodajući da će nova vlada u nastojanju da popravi sadašnji kreditni rejting države najprije morati ispuniti najave o smanjenju troškove proračuna za 800 milijuna eura već u rebelansu za ovu godinu.

Uz to, dodao je profesor međunarodnih financija na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu i savjetnik više ranijih vlada, potrebno je izvršiti promjene ustava u koji valja uvesti "zlatno fiskalno pravilo" kojim se limitira zaduženost države, ali i postići konsenzus svih stranaka kako se zakoni koji se odnose na fiskalna pitanja i strukturne reforme ne bi mogli poništiti na referendumu.

Po njegovim bi riječima Slovenija što prije morala pripremiti osnove za ključne reforme na području mirovinskog i zdrastvenog sustava, te tržišta rada, a onda ih implementirati.

Opasnost bankrota Grčke znatno je smanjena nedavnim dogovorom Grčke sa EU-om i MMF-om, ali nije u potpunosti otklonjena, rekao je Mrak, dodajući da se ne radi o spašavanju Grčke nego stabilizaciji cijele eurozone.

"Postoji realan strah da bi nekontrolirani bankrot jedno od država sa zajedničkom europskom valutom prelio krizu i u druge države, te doveo u teškoće cijelu eurozonu", dodao je. Mrak smatra da bi u tom slučaju došlo do efekta sličnog onome iz 2008. kad je stečaj američke banke Lehman Brothers izazvao krizu u globalnoj ekonomiji.

Mrak je naveo da Njemačka nesumnjivo zbog svoje dominacije u predlaganju mjera za spašavanje eura ima najveću odgovornost za traženje izlaza iz sadašnje krize. Mjere štednje u okviru predloženog europskog fiskalnog pakta su neophodne, ali ne rješavaju problem ekonomskog rasta bez kojega Europi prijete recesija ili stagnacija, upozorava Mojmir Mrak.

"Fiskalni pakt u varijanti na kojoj inzistira Njemačka vrlo je jedostrano usmjeren na štednju. To samo po sebi nije dovoljno za održiv gospodarski rast u eurozoni. Bez drugih mjera ekonomske politike možda se nalazimo pred dugim razdobljem gospodarske recesije ili izrazito niskih stopa rasta u brojnim državama eurozone, osobito onima na njenoj periferiji", rekao je Mrak u razgovoru za "Delo" od ponedjeljka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika