Objavljeno u Nacionalu br. 457, 2004-08-17

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Muke Amera u njemačkom okruženju

Antologijski ratni film 'Bojišnica' utemeljen je na istinitim događajima s konca Drugog svjetskoga rata

“Najbolji je redatelj onaj čiji otisci prstiju nisu vidljivi na filmu”, jedna je od tipičnih izreka klasičnog hollywoodskog redatelja Williama A. Wellmana, potpisnika barem desetak antologijskih filmova. Wellmanov redateljski rukopis bio je, naravno, uvijek itekako vidljiv, no veliki redatelj je većinu svojih ostvarenja snimio u doba kada mnogi još nisu kužili veličinu tzv. “nevidljive režije”. Cinik čiji se memoari zovu Prekratko vrijeme za ludilo, pripadnik Legije stranaca i pilot eskadrile Lafayette odlično se snalazio u raznim žanrovima, a da mu i je ratni film ležao u malome prstu najbolje svjedoči briljantna “Bojišnica”, njegovo prvo ostvarenje izdano na hrvatskom DVD tržištu.
“Bojišnica” je zapravo ratna mozaična drama koja za razliku od sličnih filmova, primjerice Roberta Altmana ili P. T. Andersona, i ne traje tri sata već skromnih 100-injak minuta. Junaci filma su američki vojnici, pripadnici padobranske jedinice koji su se 1944. godine, kada je konačni rezultat rata već izvjestan, zatekli u njemačkom okruženju blizu francusko-belgijske granice, pokraj mjesta Bastogne. Jedan od tih vojnika bio je i scenarist filma Robert Pirosh koji je neke likove osmislio prema stvarnim osobama a neke izmislio, no u kakvoj je formi Wellman tih godina bio bilo bi mu svejedno da je Pirosh izmislio i Drugi svjetski rat.
Majstoru Wellmanu dovoljno je samo nekoliko kadrova i efektnih replika da bi nas natjerao da zapamtimo neki od petnaestak glavnih likova. Poput svih drugih velikih filmskih pripovjedača i Wellman suvereno barata gledateljevim emocijama. Za razliku od suvremenih ratnih filmova u kojima često ni stotine poginulih vojnika nisu dovoljne da bi rat izgledao užasno, Wellmanu je za pravi prikaz užasa dovoljna jedna efektna pogibelj. Ovaj je film jedan od onih koji su davno prije vijetnamskih epova prestali tretirati ratnu bojišnicu kao isključivo mjesto za pokazivanje herojstva. Osim toga, “Bojišnica” je zanimljiva i kao ostvarenje koje je označilo početak kraja nedodirljivosti legendarnoga producenta Louisa B. Mayera, čovjeka koji je stajao iz skraćenice MGM. Diktator Mayer nije vjerovao u uspjeh filma koji je producent Dore Schary donio sa sobom iz RKO-a u MGM i zato je mogao samo likovati i napredovati nakon što je “Bojišnica’ ostvarila finu zaradu, okitivši se i nominacijama za Oscara. Wellman je kasnije izjavio kako nije podnosio ni Mayera ni Scharyja i kako su se, što se njega tiče, njih dvojica mogli međusobno poubijati.
DVD izdanje “Bojišnice” sadrži tek dva dodatna priloga, no zato je jedan od njih, crtić Texa Averyja, uistinu sjajan.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD
Battleground, am. ratni, 1949., R: William A. Wellman GL: Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy, Marshall Thompson
FILM: 4
DVD: 1

LAVLJA JAZBINA
VTI
DVD+VHS

FBI agent mađarskog podrijetla, inače Rom, stiže iz Amerike u Budimpeštu kako bi tamošnjoj policiji pomogao strpati iza brave moćnoga ruskog mafijaša. Mafijaša glumi posve nezainteresirani Bob Hoskins, puno bolji dojam ostavlja Ian Hart, no i najmanju mogućnost da “Lavlja jazbina” preraste u zanimljiv film ubija nekarizmatičnost glavnoga glumca Stephena Dorffa. Sve u svemu, preporučljivo tek okorjelim ljubiteljima Budimpešte, grada u kojem je “Lavlja jazbina” snimljena. DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.
Den od Lions, am.-mađ. krimić, 2003. R: James Bruce GL: Stephen Dorff, Bob Hoskins, Ian Hart
FILM: 1
DVD: 0

BRDO SMRTI
Blitz
DVD

Ratni film “Brdo smrti” naturalistički prikazuje besmislene američke juriše na jedno vijetnamsko brdo tijekom kojih je velika većina njihovih vojnika poginula. “Brdo smrti” ostalo je svojevremeno u sjeni hvaljenog i nagrađivanog Stoneova “Voda smrti”. Šteta, ali ipak ne prevelika. Riječ je o ne osobito značajnom film, no za razliku od Stoneova politiziranja i filozofiranja uokvirenog u vijetnamski kaos, djelce Johna Irwina predstavlja kaos lišen bilo kakve prvoloptaške idejne “nadgradnje” pa ga je utoliko podnošljivije i gledati.

Hamburger Hill, am. ratni, 1987. R: John Irvin GL: Dylan McDermott, Anthony Barille, Don Cheadle
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika