27.02.2012. / 12:31

Autor: Nacional.hr

INA zbog 'više sile' napušta Sriju

"Kompanija ne očekuje ostvarenje prihoda ili svog udjela u proizvodnji od sirijskog projekta u predvidivoj budućnosti, odnosno do prekida 'više sile'"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon što je Hrvatska vlada prošlog tjedna uvela sankcije Siriji, Ina je svoje sirijske partnere službeno izvijestila kako odlazi iz te države. Podsjetimo kako su zbog pljačke i oružanih napada Inini te radnici Plinacroa već ranije napustili tu zemlju.

INA je u priopćenju za javnost objasnila svoj potez na temelju pravnog instituta 'više sile'. "INA je jučer obavijestila sirijsku nacionalnu naftnu kompaniju General Petroleum Company (GPC) o proglašenju 'više sile' vezano uz Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Hayan potpisan 1998. godine, te Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Aphamia potpisan 2004. godine. Viša sila je pravni institut previđen ugovorom koji omogućuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru uslijed događaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl. Pozivanje na višu silu je regularan mehanizam koji ne znači raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta", piše u priopćenju.

Ističe se kako postoje drugi investicijski projekti osim navedenog ugovora. "Kompanija ne očekuje ostvarenje prihoda ili svog udjela u proizvodnji od sirijskog projekta u predvidivoj budućnosti, odnosno do prekida 'više sile'. Uzimajući u obzir poteškoće pri naplati potraživanja od sirijske strane posljednjih mjeseci, Inini prihodi u poslovnom planu za 2012. vezani uz poslovanje u Siriji planirani su na konzervativan način. Stoga ova odluka neće ugroziti implementaciju drugih planiranih investicijskih projekata za ovu godinu", naglašava se.

Predsjednik Uprave Ine, Zoltán Áldott, na kraju priopćenja zahvalio se radnicima na 'predanom i profesionalnom radu u vrlo teškom okruženju u Siriji posljednjih mjeseci'.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika