27.02.2012. / 14:30

Autor: Hina

Milanović i Bevanda za ubrzano rješavanje otvorenih pitanja

Nova hrvatska vlada kani ubrzano rješavati brojna otvorena pitanja u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

ArhivaArhivaNova hrvatska vlada kani ubrzano rješavati brojna otvorena pitanja u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Milanović, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu BiH, s Bevandom je razgovarao o suradnji između dviju država, a potvrdio je kako su se na dnevnom redu našla i ona pitanja na čije se rješavanje čeka "i po dvadeset godina", a nakon Daytona nije riješeno gotovo niti jedno.

"Riješimo li samo dio otvorenih pitanja, nešto smo napravili", kazao je Milanović, koji je istaknuo kako je dolazak u BiH ujedno njegov prvi službeni bilateralni posjet inozemstvu ako se izuzme odlazak u Bruxelles, za kojega je kazao da je na neki način "produženi hrvatski glavni grad".

Istaknuo je kako u BiH ne dolazi po glasove niti kao mentor BiH, nego kako bi radio i rješavao probleme. Kazao je također kako je hrvatsko izaslanstvo tijekom ovog posjeta namjerno fokusirano na institucije demokratske vlasti BiH, bez obzira ne prigovore što će se s nekim sastati, a s nekim neće.

Kao ključna pitanja koja valja rješavati Milanović je istaknuo infrastrukturu, prometne pravce, poslove hrvatskih poduzeća u BiH, granične prijelaze, most u Gradišci, ekologiju povezanu s funkcioniranjem rafinerije u Bosanskom Brodu kao i prometni pravac odnosno svojevrsni "schengenski koridor" koji bi trebao spajati južni dio Dubrovačko-neretvanske županije sa sjevernim dijelom Hrvatske pod uvjetom da ne smeta BiH.

"Luka Ploče i njen status, to pitanje pratim petnaest godina i do danas mi neki odgovori nisu jasni. Želimo vidjeti kako zajednički i u zajedničku korist upravljati resursom koji je u hrvatskom vlasništvu, ali bez BiH nema smisla", kazao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je tijekom jednog kratkog posjeta, kakav je ovaj, bilo pretenciozno očekivati nešto više od identificiranja problema, no slijedit će brojni ministarski posjeti kada će se problemi početi konkretno rješavati.

"Predsjednik (Ivo) Josipović mi je svojim nastupima u zadnje dvije godine, postupcima i gestama koje su važan dio politike, na neki način olakšao posao i ne moram ponavljati stvari o kojima mislim isto kao i on", kazao je hrvatski premijer.

Odgovarajući na novinarska pitanja o statusu Hrvata u BiH Milanović je istaknuo kako su oni jedan od tri konstitutivna naroda.

"Hrvati su nam važni, ne dolazimo kao mentori, dolazimo razgovarati, ne dolazimo ni po glasove, a razgovarati se mora", bio je Milanovićev komentar.

Kazao je i to kako stoga ni sa strankama-članicama Hrvatskog narodnog sabora (HNS), s kojima će se sastati u utorak u Mostaru, ne kani razgovarati o rekonstrukciji vlade Federacije BiH, na čemu inzistiraju HDZ BiH i HDZ 1990., a čemu se protivi SDP BiH, koji je tu vlast uspostavio u suradnji s Hrvatskom strankom prava (HSP).

Dodao je kako se ne želi potcjenjivački odnositi prema onome što je radila prethodna hrvatska vlada ulažući u neke ustanove Hrvata u Mostaru.

"Ako je netko gotovo inzistirao da bosanskohercegovački Hrvati vide BiH kao svoju domovinu i matičnu državu onda smo to mi, a sada ćemo tražiti puteve da se za Hrvate u BiH nađe nešto što je fer odnos, fer aranžman i što neće biti samo formalno zakonito nego i što će odražavati duh zakona", izjavio je Milanović dodajući kako Hrvati u BiH mogu biti spona prema Europskoj uniji.

Istaknuo je kako BiH mora postati uređenom državom jer ni Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Bevanda govorio je o Milanoviću biranim riječima čestitajući mu na "energiji koju je do sada iskazao i na sučeljavanju sa svim problemima, što bi trebao biti i putokaz za BiH". Kazao je kako je dogovorena uspostava novog vida suradnje i načina komuniciranja između dvije države s ciljem rješavanja problema.

"Želimo na iskren i transparentan način rješavati probleme i resornu suradnju podići na puno veću razinu", kazao je Bevanda.

"Ako od dvadesetak tema riješimo trideset ili četrdeset posto tijekom naših mandata, uz što manje političkog uplitanja, pokazat ćemo da smo spremni i sposobni", dodao je Bevanda.

Hrvatski premijer se nakon razgovora u Vijeću ministara BiH sastao s vodstvom Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, a nakon toga je najavljen njegov susret s članovima Predsjedništva BiH.

Premijer Milanović u popodnevnim satima putuje u Vitez, gdje će razgovarati s lokalnim političarima i gospodarstvenicima.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika