27.02.2012. / 14:50

Autor: Nacional.hr

Hrvatske tvrtke mogle bi preseliti proizvodnju u Srbiju

"Mislim kako će interes hrvatskih poduzetnika za ulaganje u Srbiji ulaskom naše zemlje u Europsku uniju rasti", rekao je Kuprešak

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzjave ekonomskih stručnjaka vodećih hrvatskih tvrtki nagovješćuju kako će u naredne dvije, tri godine proizvodnja preseliti u Srbiju, piše B92.

Značajne uštede, najniža stopa poreza na dohodak u Europi, niska prosječna plaća i druge pogodnosti privlače hrvatske tvrtke. Izlazak iz CEFTA-e i ulazak u Europsku uniju skupo će koštati hrvatsko gospodarstvo te postoji opasnost zatvaranja proizvodnih pogona u Hrvatskoj. Naglašava se kako su na ovu opasnost i mogućnost upozorili Kraš, Agrokor, Adris, Podravka, Frank, Vindija, Zvečevo, Dukat, Badel 1862, Gavrilović, Pivac, Atlantik i Granolio. Dodajmo kako prosječna plaća u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj iznosi preko 600 eura, dok je ona u Srbiji upola manja.

"Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigarete proizvedene u Hrvatskoj koje se izvoze u Srbiju promijenit će se, primjerice, sa 15 na 57 posto. To znatno otežava naše uvjete poslovanja i mi smo u tom smislu upozorili mjerodavne institucije u Hrvatskoj. Naša kompanija nije donijela odluku o preseljenju i u tom smislu prerano je govoriti o tome", izjavio je Predrag Grubić iz Adris grupe.

Na ovaj mogući trend upozorio je i Željko Kuprešak, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji. "Značajno je da su u Srbiji, konkretno u Vršcu, uvjeti vrlo povoljni. Postoje vrlo stručni i obrazovani kadrovi za pokretanje bilo koje proizvodnje, općinsko rukovodstvo nudi značajne poticajne mjere, a i Vlada Srbije. Ovo je pogodno tlo za investiranje u nove pogone za naše poduzetnike. Mislim kako će interes hrvatskih poduzetnika za ulaganje u Srbiji ulaskom naše zemlje u Europsku uniju rasti", rekao je Kuprešak.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 27.02.12. 15:45

Još samo to nam fali


registracija
10/2/12

Hazu, 27.02.12. 15:50

Čini mi si što god presele tamo DALEKO da nam je to jedini spas,jer ako ovdje ostane sve će uništiti gore od Franje Tahija.
Škegro je dobro reko,sreća što banke prodadosmo u toj nesreći jer da su naše ostale bilo bi im kao Gluminoj banci


registracija
18/2/12

Mirni, 27.02.12. 16:13

Hazu, alal ti vjera, ova ti je baš na pravom mjestu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika