Objavljeno u Nacionalu br. 457, 2004-08-17

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Veseljaci Vela i Sušec preziru male zemlje

Mićo Dušđanović za naše novce otkriva bogatstvo svojeg rječnika

Ivan StarčevićIvan StarčevićMERIDIJAN 16
Utorak, HRT 1, 22.12
kaktus

Oštro prosvjedujemo protiv najnovijeg cenzuriranja g. Radeta Šerbedžije, Lepog Vukovarskog, na Hrvatskoj televiziji. Naširoko, nadugačko i nesuvislo obrađuje se koncert gospodina s dramatično novom jetrom na brijunskoj utvrdi Minor, ali i tu se na djelu pokazala opaka medijska blokada HRT-a, jer tek iz sutrašnjeg «Jutarnjeg lista» saznajemo da je «koncert dosegnuo kulminaciju» kad se na pozornici pojavio i drugi minorni tip, rečeni Rada Šerbedžija, tj. Lepi Rade Vukovarski čiju sliku u oklopnom transporteru JNA u središtu Vukovara nikako nitko da objavi, jer to je bilo samo na filmu. Gospodin s novom jetrom (čemu dalje tajiti: A. Dedić), najslavniji bolesnik naše estrade i poet jači od Heinea, o čemu svjedoče dvije njegove zadnje slabašne knjižice, sigurno je nešto rekao osim onog što smo čuli, a to je da je ovaj poziv na koncert jedini na kojega se on ovog ljeta odazvao. Tko je taj neodoljiv poziv uputio, e to nam je HRT zatajila, prokleta bila ona i njena cenzura.

Jedino pijan građanin ogromne Hrvatske može s visine govoriti o sportskim uspjesima Singapura i jedino naš reporter u izravnom prijenosu kune kao zadnji kočijaš TV KALENDAR
Srijeda, HRT 1, 12.15
vijenac

Na današnji dan, 11. kolovoza 1956. godine, američki slikar Jackson Pollock se autom zabio u drvo, nedavno se fotograf Helmut Newton zabio u zid, tek toliko da James Dean i Isadora Duncan ne budu jedini za koje znamo otprilike najviše to da su poginuli vozeći se. Pollock je, kažu na TV, prvi šetao oko platna na podu i bacao kante boje, što se zove action painting, on je stvarao slike apstraktnog ekspresionizma, a 1494. godine na današnji dan umro je flamanski slikar Hans Memling, 1916. rođen je hrvatski slikar
Ivo Dulčić, 1985. umro je Josip Badalić, hrvatski slavist i književni povjesničar. Tko to čita taj je vol.

ŠPORTOM PROTIV DROGE
Srijeda, HRT 1, 12.29
Četiri kaktusa

Između «TV kalendara» i sapunice idu sve sami naši vrhunski loptači, pa Ivana Brkljačić koja baca željeznu loptu, pa onda piše «sportom protiv droge» velikim slovima, a ispod toga mala-mala-malićka slovca «ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta» kao ulaz u završni kadar. U njemen stoje neki i neke u bijelim judo-karate kimonima u nekakvoj sportskoj dvoranici ispred njih jedan tankovrati kržljavac također u kimonu i onda njegova šaka sijevne u kameru. Iza šake koja je pokrila gotovo cijeli ekran i koja je, kako piše u kolekcionarskom primjerku «Arene», udarila davno jednu jednu djevojku, ostalo je prostora taman za jedno duboko usađeno oko koje pripada izbezumljenom udaraču, gospodinu ministru iz rečenog ministarstva. Od tog bolesnog pogleda i bolesne ambicije da si za tuđe novce pravi osobnu reklamu, bolesnije može biti samo to da se naš lažni sportaš i pravi ministar sporta slikao u nekakvom svojem tae kwon do klubu. Zanimljivi su naši vrhunski borci: i ministar Primorac i odvjetnik Nobilo u svojim sportskim uspjesima imaju udaranje svojih voljenih ženskih osoba. Takav klub nama treba, s takvim članovima.

STUDIO ATENA
Srijeda, HRT 2, 19.20
Kaktus

Nema dvojbe da je kratka završna riječ Bože Sušeca («eto, to je bilo naše prvo javljanje») bila dovoljno dugačka da mu osuši ustašca, jer čak i vi koji nemate televizore u boji mogli ste vidjeti onaj prizor koji je u posljednje vrijeme postao neizostavan. Mudri Atenjanin i «voditelj projekta Atena» ima običaj ušiljiti jezik i strelovito ga, kao prava stara senilna zmijica, pokazati pa sakriti, što je medicinski kuriozitet toliko odvratan da tjera na povraćanje, ali imajmo razumijevanja, jer Sušec zapravo želi reći da mu je duša na jeziku. Znamo kako je teško onima koji ga drže na ekranu, umjesto da nam svima prirede malo zadovoljstvo i objasne nam njegovo zdravstveno stanje, ništa detaljno, nego tek toliko da čovjek ne ode samo tako zauvijek u carstvo tona bez slike, kamo ga vabe sve novim i novim uredničkim dužnostima, ali se on pravi blesav. Atenjanin Slušec odnedavno je urednik Zabavnog programa, ali stigne prenositi atletske mitinge, nogometne utakmice, olimpijske svečanosti i sve što mu nosi dnevnice i ostali sitan privatni harač i zato mu je duša na jeziku. Obratite pažnju, svaki put kad Suši isplazi svoj skoreni jezičac Hrvatska bi televizija mogla ostati bez jednog od svojih najčestitijih i najpoštenijih urednika, tipom iza kojeg se ne vuče ni jedna financijska afera, bar tako tvrde HRT direktori Mirko Galić i Marija Nemčić. Samo takva poštenjačina može njiziman, Mirku i Mariji, pomoći u mrtvoj straži protiv jedne jedincate hrvatske satiričke serije. Za nju je čak snimljena i pilot epizoda koju svi hvale, ali ništa od toga. Kao što se ovdje napisalo u povodu Novogodišnjeg programa u kojem su se prvi put pojavili imitatori Tuđmana i Mesića: nikada ih više na HRT-u ne ćete vidjeti. Tada su, u roku od nepuna 24 sata, smijenjeni mnozi urednici i tada je prvi put zasjala nova velika urednička zvijezda našega Sušija. Dok je nama njega brižnoga, ucijenjenog funkcijama i poslovima koji uz to idu, do tada će «Čuvari državnog kečapa» ostati u grobu kojeg su im iskopali susretljivi Ivo Sanader i kulturni mu ministar drugostupnik Božo Biškupić.

SVEČANO OTVARANJE OLIMPIJSKIH IGARA
Petak, HRT 2, 19.45
Četiri kaktusa

Velissimus najavljuje, zajedno sa Sušijem, s puno prezira, čak i zlobe, malobrojne sportaše malih zemalja i njihove šanse da osvoje medalju. Velissimus je na kraju tog logičnog decrescenda svake pameti i pristojnosti mirno ustvrdio da jedna od sudionica mimohoda, Cookovo Otočje, nema ni jednog sportaša, za što se poslije ispričavao. Jednak ovom pothvatu jedini je bio spektakl koji je poslije vaterpola Amerike protiv Hrvatske dragim gledateljima priredio Mićo Dušanović. Misleći da ga nitko ne vidi lijepo je počeo psovati kao zadnji kočijaš, jer mu je kasnio sugovornik i sve ostalo, ali ne budimo naivni stvari su puno ozbiljnije. Naši sportski reporteri ne rade pogreške, oni su pogreške, njima nije mjesto na poslu koji rade. Totalno nepripremljeni čitali su bilo što iz biltena koje su dobili, npr. Božo Sušec: Evo Kambodže koju je opjevala Kim Wilde, što je obavijest koja puno znači djeci i umirovljenicima.
Šteta što uz Ameriku nije spomenuo Brucea Springsteena koji je tamo rođen, uz Libanon grupu Human League, uz SiCG Lepu Brenu koja je pod naslovom «Jugoslavijo, Jugoslavijo» opjevala sve od Vardara pa do Triglava, ali nije se imalo kad, morao je mahnuti Dušanoviću koji je povučen u Zagreb, pa onda opet s Velom na ohrabrujući gutljaj mastike.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
vijenac

U subotu je u 93. godini u Krakowu umro Czeslaw Milosz, velika svjetska faca i obavezno štivo svakog našeg intelektualca (pa i vas, drage čitateljice i čitatelji), književnik o kojemu u Krležinoj ogromnoj Općoj enciklopediji još 1979. godine nema ni slova, sigurno ne zato jer je Nobelovu nagradu dobio tek iduće, 1980. godine. Dragi Dnevnik je solidno i hitro izvijestio o Miloszu, što se ne bi moglo reći za «Vjesnik» i «Jutarnji list» u ponedjeljak, valjda ih je izmorilo slavljenje Velike Gospe, čemu se sveti Dnevnik u nedjelju totalno odao.

TRIKVARTAČA
Nedjelja, HRT 1, 20.07
Četiri kaktusa

Umjesto jedne dobili smo dvije Željke Ogreste, jer jedino trikvartačne crna Marijana Batinić i plavka Petra Nižetić snimaju svoje sponzore u svojim tobože novinarskim prilozima i u svoje emisije srdačno dovlače tipove kojima je mjesto isključivo u obrazovnom programu. Što bi tamo gledatelji mogli naučiti o Iviću Pašaliću i Hloverki Novak Srzić, večerašnjim gostima ove sve bolje emisije, ostavit ćemo pametnima da sami zaključe, a voditeljicama nema pomoći, jer misliti za sebe da si u stanju gledatelje očarati Ivićem teška je stvar.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika