27.02.2012. / 16:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Ruske i ukrajinske službe sigurnosti spriječile su atentat na Putina koji se trebao dogoditi u Moskvi, neposredno nakon izbora 4. ožujka

IlustracijaIlustracijaMeđunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira Putina, objavila je ruska provladina televizija Channel One u ponedjeljak.

Ruske i ukrajinske službe sigurnosti spriječile su atentat na Putina koji se trebao dogoditi u Moskvi, neposredno nakon izbora 4. ožujka.

Channel One javlja da ukrajinske specijalne snage u Odesi drže dvojicu povezanu sa skupinom koja traži stvaranje islamističke države na ruskome sjevernom Kavkazu.

"Mogu službeno potvrditi da su oni pripremali (atentat) na Putina", rekla je Marina Ostapenko, glasnogovornica ukrajinske protuobavještajne službe SBU-a.

Po njezinim riječima, jedan je uhićen u Odesi gdje je ranjen u eksploziji u jednome stanu 4. siječnja. U toj je eksploziji poginuo još jedan navodni urotnik.

Drugi uhićeni poznat je s međunarodne liste traženih kriminalaca, a uhićen je mjesec poslije, jer je isprva bio uspio pobjeći. "Našli smo ga u stanu i pritvorili ga 4. veljače bez ispaljenoga metka", rekla je Ostapenko.

Neki Rusi na te podatke reagiraju sumnjičavo, a na društvenim mrežama mnogi kažu kako ne vjeruju u te podatke ili tvrde da je sve objavljeno u trenutku kad će takvi podaci izazvati simpatije prema Putinu uoči izbora 4. ožujka.

Ankete pokazuju da će Putin, nekadašnji časnik KGB-a koji je ratom u Čečeniji ugušio separatistički ustanak i prije nego što je postao ruski predsjednik, s lakoćom pobijediti na izborima i ponovno preuzeti dužnost koju je obnašao od 2000. do 2008.

No suočen je sa sve snažnijim oporbenim pokretom pa u nedjelju želi ostvariti uvjerljivu pobjedu i izbjeći eventualni drugi krug koji bi mu umanjio autoritet.

Mnoštvo nepravilnosti i lažiranja na parlamentarnim izborima u prosincu izazvali su u Moskvi i Sankt Peterburgu i među liberalima i među nacionalistima sumnju u Putina. Oni se putem interneta organiziraju i već tri mjeseca traju protuputinovski prosvjedi.

Jedna je osoba, predstavljena kao zilnur na svojem twitteru na ruskome napisala: "Gledam vijesti na TV-u. Putin je otkrio pokušaj atentata na sebe. Neposredno prije izbora.... Klauni".

Otkako je od 2000. Putin na vlasti, otkriveno je nekoliko pokušaja atentata na njega, ali te vijesti nikad nisu odjeknule u Rusiji.

Glavna ustanička skupina koja se bori za islamističku državu u sjevernome Kavkazu poznata kao "Kavkaski emirat" izvela je cijeli niz napada, pa i lanjski samoubilački napad na najprometnijem ruskom aerodromu na kojem poginulo 36 osoba.

Ta skupina najavljuje nove napade na političke i gospodarske mete u Rusiji.

Channel One javlja da su urotnici kanili otputovati u Moskvu i ubiti Putina, ali ukrajinsku je službu sigurnosti na taj plan upozorila ruska služba sigurnosti FSB kojoj je Putin nekad bio na čelu.

"Naš konačni cilj bio je otići u Moskvu i pokušati ubiti Putina", rekao je muškarac kojega je Channel One opisao kao jednog od urotnika. "Krajnji nam je rok bio poslije izbora za ruskoga predsjednika".

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov još nije komentirao te vijesti, a ni Putin, ali Putinovi pomoćnici kakžu da je u ponedjeljak predsjedao vladinim sastankom u svojoj rezidenciji kraj Moskve.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika