Objavljeno u Nacionalu br. 850, 2012-02-28

Autor: Renato Baretić

Iskusna poreznica

Objavljivanje 'Linićeve liste' imalo bi smisla jedino ako bi uz ime svakog dužnika stajala i imena svih nadležnih poreznih referenata i svih ravnatelja mjerodavnih poreznih uprava u periodu od nastanka duga do trenutka objavljivanja

A di si, Mate, krvit irudove, više te viđan po popisima nega uživo!
- Ma pusti, koljen se ovon bandon komuniškon, jeba ja inji i ko je zanjizi glasova... Štaš popit?
- Ne, ne, ne... Ja zoven! Nije tebi laka, četr iljade je četr iljade...
- Šes ipo...
- Nuteđavle! Mala, daj čoviku, Mati našemu, katolku, brantelju, malon te srednjen poduzetniku, šta će popit. Reci, Mate.
- Ma ništa, kavu običnu.
- Ma šta običnu, uvik si pija kafućino. Mala, daj ti Matanu njegov kafućino namoj račun. I lipa pina da bude, nemoj Mati štedit na mliku. I pospi gori zeru one čokoladne ovrhe...


Tako bi nekako za koji mjesec mogla izgledati najstrašnija i najpogubnija posljedica najavljene objave popisa svih poreznih dužnika, ekipe koja državi (dakle svima nama, građanima, pa u krajnjoj konzekvenci i sebi samoj) duguje preko 25 milijardi kuna poreza i doprinosa: netko će Matu podjebavati kao ovaj gore, netko principijelan s njime možda više neće htjeti popiti kavu, a bit će zacijelo i čestitara s logikom "lipo si ji zajeba, tako triba, bandu lopovsku". Pod uvjetom, naravno, da su svi oni doista pročitali Linićev popis od (zasad) 1.778.000 dužnika, objavljiv u cijelosti jedino na internetu, pa u njemu pronašli baš Matu i njegov dug. A takvih će biti, nema sumnje, i prvih i drugih i trećih. Mate će postati kvartovski Pedro, ili pak Zapata, kako za koga, dok će se krupnije zvjerke od njega opet izvući i praviti ludima, to im je u opisu radnog mjesta i na to ne treba trošiti odveć riječi.

Objavljivanje "Linićeve liste", ukratko, imalo bi smisla jedino ako bi uz ime svakog dužnika stajala i imena svih nadležnih poreznih referenata i svih ravnatelja mjerodavnih poreznih uprava u periodu od nastanka duga do trenutka objavljivanja. Tad bismo doznali tko im je uopće dopustio da ne plaćaju tolika dugovanja toliko dugo, a dobili bismo vjerojatno i najbrojniju te najkooperativniju sindikalnu središnjicu u državi, SPSP, Sindikat poreznih svjedoka-pokajnika. Samo, tko bi prikupio sve te podatke? Sami poreznici, nema tko drugi... Njihova čuvena brzina (a za nju znaju svi koji su ikad iščekivali povrat poreza) daje naslutiti kako bi taj, trenutno famozni, a u međuvremenu zaboravljeni, popis mogao eventualno osvanuti na internetu (ako toga još bude) tek kao predizborni adut u kampanji za parlamentarne izbore 2015. Doduše, nepotpun i poprilično zastario, ali ipak. U paketu, jasno, s registrom svih dotad registriranih cirka 700 tisuća branitelja. Također neažuriranim, normalno.

Hm, kad smo već kod poreznika i interneta, jedna mala digresija: svakog radnog dana od jedne drage, duhovite i dobre osobe, iz jednog ne odveć bogatoga grada u kontinentalnoj Hrvatskoj, dobijem na e-mail barem dvije "forvarduše" ljupka sadržaja. Znate već: vicevi o Muji i Hasi, muškarcima i ženama, žabi i tri želje, pa ruska "Skrivena kamera", obavijesti o užasno ubitačnom kompjuterskom virusu o kojemu je jučer i CNN izvijestio, zamorac koji svira čembalo, moldavski "Supertalent", Španjolka koja izvodi felatio slikajući nožnim prstima i sve tako, kao i u vašem slučaju. Međutim, ovaj moj forvarder nema običaj brisati adrese prethodnih pošiljatelja, pa ja lijepo mogu svaki put vidjeti tko je sve, kojeg dana i u koje doba prije njega razmjenjivao i razašiljao tu istu poruku. I što vidim? Najmanje četvero uvijek istih ljudi, redom zaposlenih u poreznoj upravi toga nevelikoga grada, koji radno vrijeme krate takvim pizdarijama, šaljući ih jedni drugima i uokolo, i to sa svojim automatskim e-potpisom u kojemu je sve, i ime i prezime i funkcija u toj i toj poreznoj upravi. Popodne, navečer, ili u vrijeme pauze, zanimljivo, nitko od njih nikad ništa takvo nije poslao... Ta draga i radišna čeljad, dakle, to su ljudi od kojih ministar Linić očekuje da mu sastave i dostave listu svih koji su u njihovu gradu, za razliku od njih samih, nešto dužni državi.

Vraćamo se iz digresije: Linićev popis, ako ikad uopće iziđe u javnost, služit će tek za zafrkavanje po kafićima i možda poneko kratkotrajno zgražanje u medijima, nikad od njega nikakve druge koristi ako se odmah ne krene s drastičnim metodama naplaćivanja, od najvećih dužnika naniže, od danas do najkasnije 31. prosinca ove godine. Valja nam se usrdno ufati da će tako doista i biti, pogotovo otkad smo doznali koliko je u financijsko-pravosudnim i ovršnim zavrzlamama verzirana nova šefica Porezne uprave RH. Ljudi, ako se tko kuži u te stvari, ona se kuži! Nije teta makar tko, neki tamo nepravomoćno osuđeni žmukler ili ne znam što. Ona je, molit ću lijepo, zbog dugovanja osuđena - pravomoćno! I još je dužna, i još se sudi. Prema tome, bolje vam je da platite svoj dug prije nego što vas ona, forvardano preko svojih podređenih, pozove na red.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 29.02.12. 12:56

Bareticu imas pravo. Komentari su, cast iznimkama,
skovace koje triba zabranit !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika