Objavljeno u Nacionalu br. 850, 2012-02-28

Autor: Robert Bajruši

Medijska strategija

Politika preuzima HRT

Zbog korupcije i neprofesionalizma na HRT-u Vlada dovodi novo vodstvo i Programsko vijeće - udruge neće imati pravo glasa, a političari će sami odlučivati o HRT-u

Osim Zakona o medijima, promijenit će se i zakon o elektroničkim medijima, o medijima i HiniOsim Zakona o medijima, promijenit će se i zakon o elektroničkim medijima, o medijima i HiniKukuriku koalicija počela je pripreme za promjene Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, koje će imati dalekosežne posljedice za najvažniji nacionalni medij. Glavna promjena o kojoj je postignut neformalni konsenzus tiče se Programskog vijeća HRT-a; ubuduće u njemu više neće sjediti predstavnici civilnih udruga nego će većina članova biti iz redova vladajuće koalicije i oporbe, a manji dio zastupnici nevladinih organizacija. Slično je bilo do 2003., kad je Antun Vujić odlučio depolitizirati rad Programskog vijeća i iz njegova sastava izbaciti političare. Prije negoli je 2003. donesen Zakon o HRT-u, Vijeće je brojilo 25 članova, a u njemu je bilo svakakvih likova i Vujić je mislio da će stvar bolje funkcionirati ako se sastav vijeća reducira, a u njega uvedu predstavnici raznih nevladinih institucija.

Vrlo brzo postalo je jasno da Vujićev pokušaj nije uspio - novi zakon je legalizirao praksu po kojoj Vladina većina bira šestero, a opozicija petero vijećnika. Posljedica je višegodišnje profesionalno i materijalno ruiniranje Hrvatske radiotelevizije. Osim toga, golema većina vijećnika nije imala ni minimum znanja potrebnog za odlučivanje o HRT-u i rad Programskog vijeća sličio je na višegodišnju tragikomediju. Nova lijevo-liberalna vlada odlučila je prekinuti takvu situaciju i, po uzoru na Austriju i Njemačku, ubuduće bi Programsko vijeće trebali popunjavati profesionalni političari uz nekoliko medijskih stručnjaka. U Njemačkoj o nacionalnim TV-kućama ARD i ZDF odlučuje vijeće u kojemu su 80 posto članova političari, a ostatak poznate javne osobe. Nešto slično uskoro bi se trebalo uvesti u Republici Hrvatskoj.

Potvrdu kako se ozbiljno razmišlja o toj važnoj promjeni Nacional je dobio od nekoliko članova saborskog Odbora za medije, SDP-ova zastupnika i nekadašnjeg novinara Nenada Stazića, ali i ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Njezin stav je signifikantan, jer upravo Ministarstvo kulture priprema izradu novog Zakona o HRT-u.

"Za promjenu situacije na HRT-u trebamo pripremiti kompletnu medijsku politiku, odnosno medijsku strategiju Hrvatske, što podrazumijeva promjenu problematičnog i zastarjelog Zakona o elektroničkim medijima, Zakona o medijima, Zakona o HRT-u i Zakona o Hini. Kako te zakone nije moguće promijeniti preko noći, najprije ćemo predložiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o HRT-u, kojim ćemo popraviti lošu i neodrživu upravljačku shemu. Postoje dvije opcije: ponovno uvođenje političara u Programsko vijeće i Nadzorni odbor, kao što je učinila Austrija, što može djelovati retrogradno, no, kako se pokazalo da za postojeći zakon nismo bili politički zreli, možda se to pokaže dobrom opcijom. Ili zadržavanje predstavnika civilne scene u Vijeću, ali pod uvjetom da zadovoljavaju kriterij stručnosti, što znači da se u Vijeće i Odbor ne biraju intelektualci opće prakse nego medijski stručnjaci ili eksperti za medijsko pravo, financije i slično. Pokazalo se da ljudi koji su reprezentirali civilno društvo nikome nisu odgovarali, a mnogi od njih podlijegali su raznim vrstama pritisaka, pokušavajući svoju poziciju u Vijeću ili Odboru iskoristiti za privatni posao, premda su došli s neovisne scene", izjavila je Andrea Zlatar Violić za Nacional.


Prema informacijama iz Vlade, u optjecaju je i ideja prema kojoj bi se trebale smanjiti ovlasti i Programsko vijeće više ne bi odlučivalo o financijskim i kadrovskim pitanjima.

Umjesto toga ponajprije bi se bavilo analizom programa i pitanjem kvalitete programa, dok bi za materijalnu situaciju na HRT-u bilo nadležno Upravno vijeće. Sva dosadašnja Programska vijeća jednostavno su se pokazala nekompetentnima za donošenje financijskih odluka, milijuni i milijuni kuna dodjeljivani su lošim emisijama, a nerijetko su za neke od njih poslovno vezani bili i pojedini vijećnici. Uostalom, kako se vodila Hrvatska radiotelevizija, pokazuje i službeni podatak o dugu od 375 milijuna kuna. Najgore od svega, financijska kriza (za koju je podjednako odgovorna Uprava HRT-a) samo je dio problema u kojima se nalazi vodeći medij u Hrvatskoj. Tu su i pad gledanosti, unutarnji sukobi i svađe, kao i odlasci dijela iskusnih novinara i novinarki. Kaos koji vlada u Programskom vijeću na neki način simbolizira cjelokupnu situaciju unutar HRT-a. Od 11 članova već ih je odstupilo četvero, svi su manje-više međusobno posvađani, razmjenjuju se uvrede za korupciju i nepotizam, a među rijetkim odlukama koje su nekako donesene strši ona o imenovanju Brune Kovačevića na funkciju glavnog urednika, unatoč brojnim upozorenjima da taj sportski novinar nije kompetentan za tako odgovornu dužnost. Zato nije iznenađenje što su se u Kukuriku koaliciji usredotočili na promjene u sastavu, ali i djelokrugu Vijeća. Skandali koji već devet godina prate rad ovog tijela definitivno su kompromitirali nekadašnju Vujićevu zamisao, a uzajamne uvrede i sukobi koji potresaju aktualni sastav Programskog vijeća upotpunili su dojam o katastrofi koja mora biti prekinuta. Potkraj siječnja ostavku na članstvo u Programskom vijeću podnijela je Viktorija Car, a prije nje to su učinili Ante Tomić, Sanja Ivić i Milan Kujundžić, koji se u međuvremenu kandidirao za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. U Vijeću je ostalo sedam članova - predsjednica Nada Zgrabljić Rotar, Josip Čerina, Ivo Goldstein, Darko Grivičić, Josip Jović, Branko Karabatić i Petar Lovrić. Funkcioniranje će doći u pitanje bude li Ivo Goldstein imenovan hrvatskim veleposlanikom u Francuskoj, jer će tada Programsko vijeće postati šesteročlano i postavit će se pitanje legitimiteta. Međutim, dovoljno je da još samo jedan član istupi i u tom slučaju neće biti ni legitimne, ali ni legalne osnove za opstanak tijela koje odlučuje o najvažnijem mediju u Hrvatskoj.

Podjednako su bizarni odnosi i u Nadzornom odboru HRT-a. Ni ondje nema konstruktivnog dijaloga, odnosi su tako napeti da su Uprava i članovi NO-a nedavno zatražili smjenu Silvije Luks, predsjednice Nadzornog odbora.
Naposljetku, cjelokupno vodstvo Hrvatske radiotelevizije sačinjavaju osobe koje nemaju nikakve zapažene rezultate u profesionalnim karijerama. Josip Popovac bio je anonimni pravnik, a u manje od dvije godine popeo se na čelo HRT-a. Članovi istog klana su i Damir Novinić, koji je postao ravnatelj Hrvatske televizije, i Mislav Stipić, šef pravne i financijske službe.
Sadašnje stanje počelo je donošenjem novog Zakona o HRT-u, koji je stupio na snagu u prosincu 2010., a po kojem je HRT dobio Upravu koja ima dva člana i predsjednika. Za predsjednika Uprave početkom srpnja 2011. dvotrećinskom većinom glasova izabran je dotadašnji privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac. On je potom počeo snažno lobirati kod članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a i naposljetku uspio u Upravu dovesti ljude od povjerenja, Marka Ugarkovića i Zorana Mihajlovića. Tako je HRT kao najvažniji, ali i financijski najjači medij u državi dobio tročlanu upravu u kojoj sjede osobe za čije profesionalne i stručne uspjehe nitko nikad nije čuo. Popovac je urgirao da za ravnatelja HTV-a bude izabran Novinić, koji je zamijenio Stipića, a podržao je i Brunu Kovačevića. Razumije se da su u Kukuriku koaliciji pratili događaje na HRT-u, ali Milanovićeva vlada se u prva dva mjeseca bavila državnim proračunom i financijskim rezovima, pa je pitanje Hrvatske radiotelevizije ostavljeno za kasnije. Ali kakvo je opće stajalište o vodstvu Radiotelevizije, još krajem prosinca potvrdio je jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića:

"HTV je leglo korupcije, to je javna stvar. Samo od gledateljskih pristojbi godišnje uzmu 1,2 milijarde kuna, a nikome nizašto ne odgovaraju. Tako više neće ići. Najkasnije za tri mjeseca donijet ćemo nove zakone koji će osigurati promjene na HTV-u, a to znači dovođenje novog vodstva i Programskog vijeća koji će osigurati pošteno upravljanje, a u profesionalnom smislu kvalitetno novinarstvo." Sada je očito da se sve odužilo, ali u međuvremenu se iskristalizirala ideja o temeljnim odredbama novog Zakona o HRT-u, kao i ulasku političara u buduće Programsko vijeće. A to znači da će do kraja ove godine Hrvatsku radioteleviziju voditi potpuno novi ljudi. Makar se može raspravljati koliko su hrvatski političari kompetentni odlučivati o radu medija, HRT je u tolikoj mjeri kontaminiran korupcijom i neprofesionalizmom da su jednostavno neophodni radikalni rezovi. Gore od ovoga što su danas HRT i Programsko vijeće teško je moguće.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 28.02.12. 23:54

Partija grmi već 22 godine, od kako je sišla s trona, da treba depolitizirati vojsku, policiju, medije, nadzorne odbore, javna poduzeća te dati priliku na javnim natječajima profesionalcima. Da, tako govore dok nisu na vlasti, a kada uzjaše poput Kurte, onda brzo zaborave što su laprdali godinama, hraknu u svoj ponos i rade totalno suprotno od onog što su godinama zagovarali.

Najzanimljivije u cijeloj priči jest, da ih nitko zbog licemjerja ne proziva i to je tragedija. Nitko ne smije imati toliko kredita za laž, obmane, lopovluke, korupciju, pljačku i slično. A partija ih ima...


registracija
12/12/10

Klarens, 29.02.12. 04:56

Polahko
.........................
Sve je
...........................
Navek isto
...........................
I konji i jahachi
............................
Navek ISTI
...............................
Nije auto nish bolji
...................................
Ak mu samo farbu mjenjash


registracija
20/4/11

BivsiYU, 29.02.12. 07:46

ZVONKO, Tako je i ustalim bivšim YU državama. U Hrvatskoj se bar mijenja vlast, što je dobro. Kod nas je vlast ista ima 20 godina. Kad dođe nova garnitura na vlast misli da će ostati vječno. Zato uzimaju u svoje šape TV, novine, policiju i finansije.
Zato je dobra česta promjena vlasti, jer se kasnije , poslije pada plaše odgovornosti.


registracija
7/3/11

medjimurec, 29.02.12. 07:55

Ova banda na vlasti cak ni ne pokusava glumit demokraciju , rade isto ko i 2000-te god -svuda instaliraju svoje ljude bez obzira na sposobnost ili sve ocitiju totalnu nesposobnost . Platit ce to opet i to sa kamatama , ne vjerujem da ce izdzat cijeli mandat!


registracija
26/1/08

Rampa, 29.02.12. 10:59

@Zvonko i Medjimurec

Partija se većim dijelom uredno, brzo i na vrijeme još '91-e osjetivši miris novca i moći preselila većim svojim dijelom u HDZ, tako da su prave komunjare danas u HDZ-u, a ne u SDP-u!

Inače, još nisam primjetio nijedan kritičan komentar vas dvojice na račun kriminalne organizacije-HDZ?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika