27.02.2012. / 18:54

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović:

Hrvatska treba BiH kao stabilnog susjeda

O najavljenim susretima u Mostaru kazao kako su oni rezultat njegove želje da sasluša "vrlo legitimne predstavnike" jednog od tri konstitutivna naroda

Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Nerješena pitanja u odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine rezultat su, između ostaloga, činjenice da je nekim ljudima odgovarao "sukob vrlo niskog intenziteta" koji je onda korišten u dnevnopolitčke svrhe ili za neke političke projekte i to je razlog zbog kojega u proteklim godinama ništa od otvorenih pitanja nije rješeno, izjavio je u ponedjeljak u Vitezu predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Komentirajući prvi dan službenog posjeta BiH, tijekom kojega je u Sarajevu razgovarao s predstavnima državne vlasti a u Vitezu s hrvatskim političarima i gospodarstvenicima iz središnje Bosne, Milanović je novinarima kazao kako je svjestan da će njegova vlada biti vrednovana i po tome hoće li bar neka od postojećih otvorenih pitanja biti rješena.

"Novih prijedloga nema, no ima otvorenih pitanja i želje da se ona rješe", kazao je Milanović novinarima.

Dodao je kako je važno izdvojiti pitanja koja dvije strane žele što prije rješiti.

Kazao je kako bi, primjerice, u rješavanju problema granične crte trebalo razmisliti o arbitraži ukoliko se dvije države nisu u stanju same dogovoriti.

"To je civiliziran način rješavanja sporova. Koliko god da košta on je jeftiniji od onoga što je alternativa a to je konstantan sukob niskog intenziteta", ocijenio je hrvatski premijer.

Milanović je pojasnio kako Hrvatska nije ni pod kakvim pritiskom da rješava pitanja u odnosima s BiH, no to je njezin interes jer joj treba stabilan i funkcionalan susjed.

Predsjednik hrvatske vlade nije želio posebice komentirati medijske tvrdnje kako je došlo do "zahlađenja odnosa" između njega i predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije zbog Milanovićeva najavljenog susreta s čelnicima HDZ BiH i HDZ 1990. u Mostaru.

Lagumdžija i predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić trebali su sudjelovati na službenom ručku u Sarajevu koji je priređen u Milanovićevu čast, no oni se ondje nisu pojavili.

"Primjetio sam da gospode nije bilo i to je sve. Kada dođu u Zagreb primit ću ih ako budem u Zagrebu", bio je Milanovićev komentar.

O najavljenim susretima u Mostaru kazao kako su oni rezultat njegove želje da sasluša "vrlo legitimne predstavnike" jednog od tri konstitutivna naroda.

"Ja sam se u Sarajevu prvog dana susreo isključivo s predstavnicima vlasti. Dalje od toga nismo išli. Drugi dio puta je poseban. Ja sam predsjednik hrvatske vlade i ona brine o Hrvatima izvan Hrvatske, no moja će vlada o tome brinuti na malo drugačiji način nego prethodne vlade, s više respekta prema BiH", izjavio je Milanović.

Predsjednik hrvatske vlade u utorak će se u Širokom Brijegu susresti s predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i širokobriješke općine, nakon čega će u Mostaru razgovarati s predstavnicima Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara, posjetiti sveučilište i sveučilišnu bolnicu, te na sveučilištu održati predavanje, nakon čega će se susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog vijeća.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.02.12. 20:31

Dođoh, najedoh se, odoh!


registracija
31/1/10

STTony, 27.02.12. 22:34

Pa što, bar ne stavlja glupe komentare na portale. :)


registracija
22/10/11

jadno100, 28.02.12. 07:49

STTony tocno tako...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika