Objavljeno u Nacionalu br. 850, 2012-02-28

Autor: Ivan Pandžić

Milan bez zemlje

Propao pokušaj legalizacije starih zemljišnopravnih grijeha zagrebačkog gradonačelnika

ArhivaArhivaFrustriran time što više ne može lako trgovati gradskim zemljištima zbog kontrole Gradske skupštine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio je odluku o upravljanju gradskim zemljištem. Iako odluka ima 86 članaka, njen najzinimljiviji dio je pokušaj pokrivanja brojnih štetnih odluka za grad iz prošlosti u zamjenama gradskog zemljišta s privatnim investitorima, a sve pod egidom boljeg upravljanja gradskom imovinom.

Bandić po novome ukida pravilnik koji daje ulazne kriterije za izračun zemljišta ovisno o tome u kojoj gradskoj zoni se ono nalazi i površine koja se na njemu može graditi. Ukida i mogućnost da Porezna uprava sa svojim vještacima sudjeluje u procjenama vrijednosti zemljišta. Kompletnu procjenu po novome bi obavljali samo sudski vještaci koje bi grad plaćao iz proračuna. Bandić se do 2009. uglavnom nije držao pravilnika i izračuna vrijednosti zemljišta prema onome što se na njemu može graditi. Zamjene zemljišta radio je na osnovi procjena samo jednog sudskog vještaka, što je rezultiralo desecima kaznenih prijava. Najpoznatiji slučaj u koji je upetljan sudski vještak Mirko Kožulj jest zamjena zemljišta u zagrebačkom Maksimiru za ono u Sesvetskom Kraljevcu, na krajnjem istoku grada. Afera poznata kao Krašograd specifična je po tome što je zemljište uz glavnu prometnicu u Maksimiru Kožulj procijenio na 310 eura po četvornom metru, a u udaljenom Kraljevcu na 270 eura. Porezna uprava lani je utvrdila štetnost i poslala USKOK-u dokumente, po kojima je Grad izgubio 6 milijuna eura u razmjeni.

Ništa se još nije dogodilo. Na sličan su način zamijenjeni još deseci tisuća kvadrata zemljišta u Zagrebu. Kad bi Skupština ovog tjedna usvojila odluku, sve te razmjene dobile bi legalnost i abolirale gradonačelnika od prošle odgovornosti. Od zastupnika SDP-a, koji imaju većinu u zagrebačkoj Skupštini, doznajemo da odluka ipak neće proći. Želi se donijeti puno kompleksnija odluka koja bi utvrdila nedvosmislene kriterije za procjenu tržišne vrijednosti zemljišta, po kojoj bi potom radili vještaci.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika