27.02.2012. / 20:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Jeftini zajmovi spriječili nestašicu kredita u eurozoni

Eurozona je u siječnju izbjegla nestašicu kredita, no tamošnje su banke jeftino pribavljene trogodišnje zajmove kod Europske središnje banke (ECB) u nedovoljnoj mjeri usmjerile za kreditiranje kompanija kojima kronično nedostaje novca za ulaganja, pokazali su ECB-ovi podaci.

IlustracijaIlustracijaMjesečni podaci ECB-a, objavljeni u ponedjeljak, prvi su uvid u učinke prosinačke aukcije ukupno 489 milijardi eura jeftinih zajmova bankama s rokom vraćanja do tri godine.

Komentirajući brojke čelnik ECB-a Mario Draghi kazao je da je zahvaljujući tom bančinom potezu izbjegnuta izrazitija nestašica kredita. Novu aukciju ECB će održati 29. veljače.

Po podacima ECB-a, u siječnju su se tako kreditni plasmani prema kompanijama stabilizirali, smanjivši se za svega milijardu eura nakon što su u prosincu smanjeni za čak 35 milijardi eura, što je bio njihov dosad najveći zabilježeni pad.

Plasmani prema kućanstvima uvećani su, a najnoviji podaci govore i da je dio sredstava usmjeren i u kupovinu državnih obveznica zemalja u perifernim članicama eurozone.

Dosad su banke sredstva s prosinačke aukcije uglavnom iskoristile kako bi popunile rupe u svojim bilancama ali i za kupovinu državnih obveznica, čime su pomogli sniziti troškove zaduživanja prezaduženim članicama eurozone, Španjolskoj i Italiji.

Najnoviji podaci ECB-a pokazali su da su španjolske i talijanske banke povećale svoje neto kupovine državnih obveznica u siječnju, i to u rekordnom iznosu.

Španjolske banke povećale su svoje portfelje državnih obveznica zemalja eurozone za rekordnu 23,1 milijardu eura, podigavši time njihovu ukupnu vrijednost na 229,6 milijardi eura. U Italiji su banke u siječnju vrijednost svojih portfelja državnih obveznica uvećale za također rekordan mjesečni iznos od 20,6 milijardi eura, na ukupno 280 milijardi eura.

Portugalske i grčke banke su pak blago smanjile svoje portfelje državnih obveznica, dok su ih također povećale i banke iz Irske, Francuske i Njemačke, objavio je u mjesečnim podacima ECB.

Vezane vijesti

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Trichet traži izvanredne ovlasti za europske institucije

Ključne europske institucije trebale bi imati ovlasti za izvanredne situacije kako bi u vrijeme krize mogle djelovati neovisno o nacionalnim… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 28.02.12. 15:23

Kreditni novac u daljnjoj ekspanziji. Slijede pljenidbe i bankroti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika