28.02.2012. / 11:15

Autor: Hina

Mediji u BiH:

"Važne i ohrabrujuće Milanovićeve poruke"

Dnevni listovi u BiH u utorak su izvjestili i o činjenici da predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija kao ni njegov stranački suradnik i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nisu bili na radnom ručku s predsjednikom vlade Hrvatske iako su pozvani

ArhivaArhivaPrvi službeni posjet predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini vijest je koja je u utorak zaslužila udarno mjesto na naslovnicama svih važnijih dnevnih novina u toj zemlji.

Najtiražniji "Dnevni avaz" uz veliku fotografiju sa svečanog dočeka hrvatskog premijera u Sarajevu u naslovu ističe Milanovićevu poruku kako je "vrijeme da BiH stane na svoje noge".

Ovaj list posebice citira izjavu predsjednika hrvatske vlade kako je u BiH stigao ne kao mentor nego kao netko tko želi razgovarati i rješavati probleme.

U veoma pozitivnom tonu na naslovnici o Milanovićevu posjetu i izjavama u Sarajevu izvješćuje i "Oslobođenje".

Taj list kao najvažiju činjenicu također konstatira da Milanović ne želi biti mentor nikome u BiH te kako se novi predsjednik vlade Hrvatske zalaže za pošten aranžman za Hrvate u BiH.

Banjalučke "Nezavisne novine" su posjet hrvatskog premijera tretirale na gotovo isti način kao "Avaz" i "Oslobođenje" što je zapravo rijetka pojava.

Taj list na naslovnici kao najvažniji zaključak izdvaja poruku kako će se suradnja Hrvatske i BiH odvijati bez političkih uplitanja a navodi i kako je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić iskoristio susret s Milanovićem na radnom ručku da bi odmah pokrenuo rješavanje nekih od otvorenih pitanja poput gradnje mosta na Savi kod Gradiške i hidroelektrane "Dubrovnik 2".

Dnevni listovi u BiH u utorak su izvjestili i o činjenici da predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija kao ni njegov stranački suradnik i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nisu bili na radnom ručku s predsjednikom vlade Hrvatske iako su pozvani.

Ta činjenica ipak nije zasjenila pozitivne dojmove o cjelini prvog službenog posjeta hrvatskog premijera BiH niti je opisana kao skandal kako su to u ponedjeljak djelomice navodili neki elektronički mediji.

TV Federacije BiH (FTV), koja je bliska Lagumdžiji, u ponedjeljak je snažno inzistirala na neprihvatljivosti Milanovićeve odluke da se u Mostaru sastane s čelnicima HDZ BiH i HDZ 1990. pravdajući time Lagumdžijin izostanak sa susreta s hrvatskim premijerom.

Dnevni listovi u BiH u utorak bez posebnih komentara prenose Lagumdžijina pojašnjenja kako susreta s Milanovićem nije bilo jer tamo nije bilo ministrice vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić kao i njegove komentare o navodno lošim porukama planiranih razgovora s čelnicima dva HDZ-a u BiH.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika