28.02.2012. / 14:22

Autor: Hina

Postament jednom skandalu

Izigravanje javnog interesa

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine trebali bi danas odlučivati o prijedlogu sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa između Hoto grupe, investitora centra "Cvjetni", i grada Zagreba po kojemu bi se se investitor odrekao 7,2 milijuna kuna koje mu grad duguje, a grad korištenja dviju polivalentnih dvorana u sklopu toga centra

Prizor sa prošlogodišnjeg prosvjeda (Photo Antonio Bronić/PIXSELL)Prizor sa prošlogodišnjeg prosvjeda (Photo Antonio Bronić/PIXSELL)Nezavisna zastupnica Vera Petrinjak Šimek ustvrdila je danas u Zagrebačkoj skupštini da se obnova plohe Cvjetnog trga i komunalne infrastrukture mora provesti jer je uništena izgradnjom megalomanskog projekta "Cvjetni" kojom je izigran javni interes, na što je gradonačelnik Milan Bandić odgovorio da se radi o dovršenju uređenja Cvjetnog trga i prilaznih ulica koje će nakon završetka zablistati u novom sjaju.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, naime, trebali bi danas odlučivati o prijedlogu sporazuma o načinu rješavanja javnog interesa između Hoto grupe, investitora centra "Cvjetni", i grada Zagreba po kojemu bi se se investitor odrekao 7,2 milijuna kuna koje mu grad duguje, a grad korištenja dviju polivalentnih dvorana u sklopu toga centra.

Time Grad, ocijenila je Petrinjak Šimek na aktualnom satu Gradske skupštine, ne bi ostvario javni interes u projektu "Cvjetni" kako je prvotno bilo planirano, a dvorane bi bile prenamijenjene u poslovni prostor.

Prijevara, a ne projekt

Naime, zaključkom iz 2008. između Grada i Hoto grupe kao investitora kao javni interes utvrđena je realizacija polivalentne dvorane većeg kapaciteta (600 metara četvornih) namijenjene realizaciji kulturnih sadržaja te realizacija polivalentne dvorane manjeg kapaciteta (200 metara četvornih) namijenjene održavanju javnih tribina, rasprava i prezentacija.

"Radi se o prijevari, a ne o uspješnom projektu", istaknula je Petrinjak Šimek.

Bandićev 'interes'

Gradonačelnik Bandić u odgovoru je najavio da će se osobno založiti za javni interes u prostoru "Cvjetnog" ili na nekoj drugoj lokaciji u istoj kvadraturi, a o tome, istaknuo je, ne odlučuje on nego Gradska skupština. Također je rekao da on osobno nije gradio projekt "Cvjetni", nit je vlasnik grada, već štiti njegov interes.

Početak radova opločenja granitom Bandić je najavio za travanj te izrazio žaljenje što neće biti otvoreni prolazi na Ilicu i Gundulićevu kako je u prvotnom projektu bilo predstavljeno. Na prozivke je uzvratio tvrdnjom kako mu se očito ne može oprostiti što je uspješan i prvi, na što je Petrinjak Šimek odvratila da to u konkretnom slučaju "Cvjetni" znači nedostatak javnog interesa, sakaćenje pješačke zone, praznu garažu Tuškanac, usporen tramvajski promet u Ilici, uništenu povijesnu baštinu, zamračene i zagušene susjedne stanove, kao i to da građani moraju platiti uređenje infrastrukture.

Konj

Petrinjak Šimek također je rekla kako je postavljeni cvjetni konj na Cvjetni trgu nakaza i oponašanje megalomanskog kiča koju treba ukloniti, na što ju je Bandić upitao "kaj imate protiv konja, konj je prekrasna životinja, a cvijeće je ljubav, ako nije cvijeće zla, a nadam se da nije". Zagrebački gradonačelnik dodao je da će "prekrasnog konjića" morati ukloniti kada počnu radovi.

"Osobno nemam ništa protiv konja, pa ni onog drvenog kojeg su postavili pprosvjednici, a ni protiv kofera kojeg su mi donijeli pred ured kao poruku da se iselim iz grada", rekao je Bandić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika