28.02.2012. / 15:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Presuda zbog ubojstva srpskih civila

"Nemojte nju, neka pati"

Sudac Ivan Turudić kazao je kako je nedvojbeno da je Gojak počinio zločin te da je neistinita njegova obrana da nije ni ušao u kuću obitelji i da su zločin počinile neke druge osobe. Sudac je pritom ustvrdio kako je Gojak prilikom zločina bio izrazito bešćutan jer je suborcima koji su htjeli ubiti i suprugu Marka Roknića kazao: "Nemojte nju, neka pati"

Željko Gojak; Photo: Žarko Bašić/PIXSELLŽeljko Gojak; Photo: Žarko Bašić/PIXSELLBivši karlovački policajaca Željko Gojak nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva dvoje srpskih civila 1991. u karlovačkom naselju .

Gojak je proglašen krivim za ratni zločin protiv civila jer je u listopadu 1991. sa skupinom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) u karlovačkom naselju Sajevac upao u kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju kćer Danijelu i šogoricu Dragicu Ninković. Ovaj zločin u medijima je poznat i kao "karlovački slučaj Zec".

Sudac Ivan Turudić kazao je kako je nedvojbeno da je Gojak počinio zločin te da je neistinita njegova obrana da nije ni ušao u kuću obitelji i da su zločin počinile neke druge osobe. Sudac je pritom ustvrdio kako je Gojak prilikom zločina bio izrazito bešćutan jer je suborcima koji su htjeli ubiti i suprugu Marka Roknića kazao: "Nemojte nju, neka pati".

'Združena petokraka i kokarda'

Istaknuo je i kako je Karlovac u to vrijeme bio pod napadima "združene petokrake i kokarde" pa je optuženi imao pravo braniti svoj grad, ali ne i ubijati nenaoružane bespomoćne civile.

Sudjelovanje u Domovinskom ratu Gojaku nije uzeto kao olakotna okolnost, što je, inače, kod presuda hrvatskim vojnicima i policajcima do sada redovito bio slučaj.

"Niste se ponašali kao što se treba ponašati hrvatski vojnik ili policajac. Ukaljali ste ugled Hrvatske vojske i države", poručio je Turudić optuženom koji je mirno saslušao presudu, dok je njegova supruga zaplakala.

Osuda zločina društva u cjelini

Kao jedinu olakotnu okolnost Gojaku sud je uzeo u obzir činjenicu da ničim nije skrivio dugotrajnost postupka. Turudić je ustvrdio da tome nije doprinio niti sud te ocijenio neprihvatljivim da se zločin procesuira nakon gotovo 20 godina. No, dodao je kako ipak nikada nije kasno za presudu koja bi trebala ujedno biti i oštra osuda zločina društva u cjelini.

Gojakova supruga je po izlasku iz suda izjavila kako je on nevin i kako je žalosno što se događa braniteljima, a njegov branitelj, koji je tijekom postupka tražio oslobađajuću presudu, najavio je žalbu, izjavivši kako je "apsolutno razočaran presudom".

Optuženom će se u kaznu uračunati pritvor u kojemu je od kraja svibnja 2010. Nepravomoćnom presudom produljen mu je pritvor pa je iz sudnice u lisicama odveden u zatvor u Remetinec, gdje će čekati pravomoćnost presude.

Susjedi koljači

Ubojstvo obitelji Roknić aktualizirano je pošto je dvoje preživjelih članova obitelji, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dalo iskaz beogradskom specijalnom odvjetništvu za ratne zločine. Slučaj je potom preuzelo hrvatsko državno odvjetništvo, nakon čega je Gojak uhićen. Dvoje preživjelih je istražiteljima izjavilo da su u kuću upala četvorica vojnika od kojih su dvojicu, među ostalim i Gojaka, prepoznali kao susjede. U kući su ubijeni Roknićeva kćer i šogorica, dok je njega ispred kuće likvidirao nepoznati pripadnik. Posmrtni ostatci ubijenih ekshumirani su lani s groblja u Popović Brdu kod Karlovca.

Tijekom suđenja Gojakovi suborci su svjedočili da je iz kuće u kojoj je ubijeno dvoje civila bačena bomba na pripadnike ZNG-a.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
6/1/12

UnDeR, 28.02.12. 16:20

Ako su bili 'civili' nenaoružani, tko je iz kuće bacio bombu? Drug Mićo???


registracija
10/2/12

Hazu, 28.02.12. 16:25

Ovo je za osudu danas kad smo rat završili i kad smo kao bistriji,ali onda je to nazovi bilo normala i zna se zbog čega se to dešavalo,ali ja sad pitam suca Turudića kad je famoznom rečenicom optuženiku kako je ovaj ukaljao ugled Hrvatske vojske i policije ,kako će i KADA on ili njegove kolege početi to isto pravoslavcima raditi ,suditi za zna se koje zločine,koje slučajeve sa hrvatske strane kao ZEC ,evo npr obitelj Čengić,Ervenik kod Knina,ubijen najprije otac 30 i nešto godina,pa sin od 11 godina,pa majka od 30-ak godina i na kraju u majčinu naručju i zadnji sin od 5 god. eeeeeejjjjj, i zašto sad kad ja agresivno krenem sa ovim slučajem kako nitko nije odgovarao ,a znaju se ADRESE(ubojica njih troje) jave se dušebrižnici-izdajnici majku im jebem i brane srbadiju i napadaju kradeze i neznam koga.
Ja se samo pitam KAD če razne ORGANIZACIJE raširene po RH ostavit nas na miru da sami sudimo jer dokazali smo da znamo Hrvatima zabiberiti ,znači sami sebi,e tko će srbe (nazovi srbe)procesuirati kad odmah skače naš izdajnik i šugolaven,pa Pupovac,Pa stanimirović,pa udruge razne koje podržavaju i štite četnike,pa predsjednik srbije ,ma svi i odmah optužene pravoslavce puštaju na slobodu,jer KAO nitko ih ne prepoznaje NAKON 20godina,pa normalno da ih ne prepoznaje,a to ovaj glupi hrvatski sud uvažava,ali kod srba se u srbiji ITEKAKO uvažava sve kad je u pitanju slučaj Marić koji čami u srpskom zatvoru.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 28.02.12. 16:36

Nikakve tu bombe nije ni bilo ! Jadni pokušaj da se umanji krivnja. Pravi branitelj nikada ne bi ubio civila , a kamoli dijete ! Smrad treba trunuti doživotno !


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.02.12. 17:23

Evo čistog primjera medijskog ispiranja mozga čitateljima.

Ako je točno u konkretnom primjeru, a znamo jako puno sličnih slučajeva tzv. civila-četnika, pa ne možemo ostati ravnodušni na mogućnost da je bomba i bačena, onda je ista kuća legitimni vojni cilj. Druga je stvar što to treba i dokazati, što je malo teže, pa sucima, koji imaju zadatak ispuniti kvotu osuđenih branitelja u sklopu poglavlja 23, olakšava cjelokupni posao.

Kada ova sva fama završi, uvjeren sam da će Hrvatska imati puno više osuđenih branitelja i generala te dosuđenih godina robije od agresorske Srbije. Nadam se da će nekoga zainteresirati takva statistika pa nam za jedno 20 godina sve u knjizi sumirati.


registracija
20/8/10

McCoy, 28.02.12. 17:27

Trebalo je vise da dobije. Bar duplo.


registracija
21/2/11

skyway, 28.02.12. 18:44

Zvonko,
Dobre ti mudroserine, profesore... No, zali te Boze tako nesretnog!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.02.12. 20:13

UnDeR, bombu je bacila 14to godisnja djevjojcica. Eto sve same 14togodisnje djevojcice i starci od 60+ godina napadali su junake u ZNGu kao sto je i ovaj zlocinac.

dobio je 9 godina, za tri ce izaci iz zatvora zbog dobrog ponasanja. Imati ce slobodne vikende, zavrsiti ce u zatvoru fakultet, dobiti dvoje djece i kucu na moru od 300 kvadrata bas kao i ona kukavicka guzica Mirko Norac koji je rekao da ne slusa generala HR vojske Stipetica i vec Maksa Luburica


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 28.02.12. 20:53

Pohvale sucu za presudu.....kritika što nije doživotna.Ovakvi GADOVI su osramotili cijelu naciju.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 28.02.12. 21:50

@ankicascreiber,
potpisujem!
--------------------------------
ADMINE,
predlažem da dva puta pročitaš tekst
Hazu
i izbrišeš ga...


registracija
1/4/07

ulomax, 28.02.12. 22:01

govnari koji pljuju po covjeku moraju znati da su i babe od 80 g pucale na nas kao i srpski picopjevci od 14 a svi u civilu, i onda se broje kao zrtve genocida od strane ZNGa.
Govna kakva ste da mi je zao sto vas se srbadija nije dokopala pa bi drukcije cvrkutali.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 29.02.12. 00:20

ulomax, 28.02.12. 22:01
A gdje si ti to smradu ratovao ? U Minhenu ? Ili po Zagrebu lovio starce od 80 godina i djećicu od 12 godina i teškom mukom preživio ? Sigurno si i od PTSP-a obolio. Jado , slušao si prićice bitangi koje bojišnice ni vidjeli nisu. Idi kući i išamaraj se. Nakon toga upiši večernju osnovnu školu da ne sereš po dvorištu.


registracija
6/1/12

UnDeR, 29.02.12. 02:44

jebivjetar

Jel ti neko zatresao kavez kad si tako pobjesnio? Ulomax ima pravo, da te se kojim slučajem domogla kama kakvog 'đedice krajišnika' garant ti guza ne bi bila više kosata, he he


registracija
13/7/11

kosmo, 29.02.12. 05:36

Zvonko, znamo svi tko su bile Danijela i Dragica. Snajperisti, zar ne? Ili možda UDBA-šice?
MarioBošnjak ne zagađuje više ovaj forum, ali su zato stigli Hazu i UnDeR. Oni, isto kao i Gojak, Hrastov, Norac, Merčep, Glavaš, itd, blate ugled branitelja i Hrvata.


registracija
2/6/11

stereo, 29.02.12. 07:26

Na žalost stradala je bijeda bilo Hrvatska ili Srpska, odnosno objekti iživljavanja, a kreteni nemaju predznak odake god dolazili.
Budale ih podržavaju a pametni ih se klone.Rat je na fronti, nikad se tamo nisam plašio nikoga nego kad sam došel doma.


registracija
22/10/11

jadno100, 29.02.12. 07:40

Pa ljudi dragi kad ce te vec jednom shvatit da je na kraju ispusio samo nevini narod(14godisnja djevojcica)na svakoj strani je bilo zlocina i to sto smo mi napadnuti od strane srbije ne opravdava ovakav postupak kvazi vojnika.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 29.02.12. 08:43

eto komunjare su napravile rat da se sirotinja ubija dok oni pljackaju,eh,eh,he


registracija
10/2/12

Hazu, 29.02.12. 16:53

Ajmo sad nastaviti svi pisati samo o obitelji ZEC I ovoj obitzelji,pa normalno je da je to sve tragedija do tragedije neovisno jesu Hrvati ili pravoslavci,ali ZAŠTO onda nacional i ostali na pišu o hrvatskim obiteljima koje su sa djecom nestali svi iste noći u zemlju,ili poubijani oružjem ili noževima u tzv krajini ,pa jel vi znate da je ood okupacije tog dijela hrvatske ubijeno oko 650-700 hrvata i ostatak etnički očišćen i da je za to samo četvorica odgovarala,eeej

Pa tko kaže da se ne piše o pravoslavcima i njihovim tragedijama,ali ovo nas žulja ovo.
Di smo mi u našoj Nezavisnoj??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika