28.02.2012. / 16:35

Autor: Hina

Prekid prosvjeda

Mljekari povlače traktore

HSUPM se još jednom ispričao građanima Hrvatske što su zbog njihovih prosvjeda imali određenih problema u prometu

Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLPhoto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLStožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici će traktore sa prosvjednih punkova povući tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, izvijestili su predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na popodnevnoj konferenciji za novinare.

Kako je istaknuo član Saveza Branko Zorić, nakon propalih pregovora o novom modelu izračuna otkupne cijene mlijeka, te nakon konzultacija sa pravnom strukom, konstatirali su da se Sporazum o utvrđivanju modela izračuna cijene mlijeka, potpisan 23. veljače, ne može primjenjivati na proizvođače i udruge koje su svojim punomoćima ovlastile HSUPM za zastupanje u ovom sporu, kao i na proizvođače koji nisu potpisali sporni sporazum.

Zorić je ustvrdio da za proizvođače i udruge, koje su svojim punomoćima ovlastile Savez, kao i za sve ostale koji nisu potpisali sporazum, do daljnjeg ostaje na snazi način obračuna otkupne cijene mlijeka po promemoriji iz 2009. kojom se otkupna cijena određuje po prosjeku zemlja EU.

Istaknuo je kako Dukat i ostali prerađivači potpisnici promemorije ne mogu jednostrano iz nje istupiti jer time derogiraju Zakon o državnim potporama kojim je mlijeko proglašeno osjetljivim sektorom, i Pravilnik o izravnim plaćanjima u poljoprivredi.

HSUPM se još jednom ispričao građanima Hrvatske što su zbog njihovih prosvjeda imali određenih problema u prometu.

Predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavičević kazao je kako je ovo 15-ti dan kako su započeli prosvjedi, a izazvao ih je Dukat, koji je krajem siječnja svojim kooperantima najavio otkupnu cijenu od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka, to je oko 40 lipa manje nego do tada.

Hrvatski proizvođači mlijeka proizvode mlijeko europske kvalitete i ono se treba tako i plaćati, kazao je napominjući kako vjeruje da će se daljnjim aktivnostima Saveza ipak doći do kvalitetnog rješenja.

Na pitanje što sada, hoće li ići u pravnu borbu, Pavičević je rekao da hoće, bit će angažirani odvjetnici i uslijedit će pravna bitka onog trenutka kad prerađivači pokušaju osporiti promemoriju, tj. ispostave obračun ili fakturu kako njima odgovara.

Na pitanje imaju li računicu koliko su u gubitku, Zorić je rekao kako računica još nemaju. No više su izgubili u tome kako država radi u ovom sektoru, jer svi pokazatelji govore da se ide u smjeru propasti hrvatske poljoprivrede, kazao je.

U zahtjevima upućenim premijeru Zoranu Milanoviću HSUPM navodi kako država treba štititi domaću proizvodnju, a ne poticati uvoz, zahtjevaju da se premijer odlučno postavi prema krupnom kapitalu, da isposluje što bolju otkupnu cijenu mlijeka, jer za to ima mehanizme.

Od premijera traže da prisili otkupljivače mlijeka da smanje svoj profit u ime viših otkupnih cijena mlijeka i prisili bankare na manje kamate na kredite poljoprivrednicima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 28.02.12. 18:15

Šta je to prosvjetlilo g.Zorića u par dana?Jako dobro pamtimo njegov podignuti srednji prst jednom zagrepčanu na Slavonskoj aveniji kad se čovjek probijao kroz barikadu vračajući se s posla!!Žao mi je tog zavedenog i neinformiranog stoćara.Za sva poniženja koje je svojim juškanjem nanio ostalim stoćarima kad tad će osjetiti kaznu! Zagrepčani neće zamjeriti stoćarima što su svojim manevrima otežali i tako težak njihov život. No,neka nam svima Bog dade Duha svetoga da uvidimo kad nas upregnu stranačke zločinačke vrhuške u svoju velikoizdajničku rabotu! Svi znamo da je vrhuška osramoćenog HSS u dosluhu HDZ...navela ohole i naglo obogaćene mljekarske tribune na zlo i sramotu.No,nikad se ne ponovilo.


registracija
25/11/11

jzadra17, 28.02.12. 19:16

Ipak nešto dobro nakon svih natpisa i izjava sada znamo tko su ti mljekari milijunaši koji su se obogatili na račun Hrvatskih građana.Moja obitelj više ne kupuje njihova mlijeko i svi građani bi trebali bojkotirat njihove proizvode.


registracija
14/11/07

laufer, 28.02.12. 19:32

Iz dupeta u glavu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.02.12. 23:44

Kad su ovi mljekari i seljaci prosvjedovali za vrijeme HDZ-ove vlade onda su ih podržavali. Danas, kada imaju najviše razloga ne silaziti s ceste, prosvjede se politizira, iako iste ekipe sjede u traktorima! Sveta partija! Nešto poput: "Ako činjenice nisu u skladu s mojim mišljenjem - to gore po činjenice".


registracija
2/6/11

stereo, 29.02.12. 07:12

Zvonko je opet ispustil jednog zvonkomira.


registracija
24/7/11

mrvek, 29.02.12. 10:49

Pravi razlog povratka seljaka kućama je taj što su krezubi otmičar s onim lažovom o poticajima načuli da tim seljacima netko drugi troši žene dok su oni na ulicama. Trebalo je to dva tjedna namiriti, brale. LOL
A zvonko ko zvonko, izgubljen ko magarac u magli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika