28.02.2012. / 19:12

Autor: Hina

Vrdoljak:

Riješiti formalno-pravne zapreke koje koče ulaganja

Na novinarski upit kako će se provesti postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata Vrdoljak je kazao kako će za desetak dana biti objavljen prijedlog zakonskih izmjena te će se otvoriti javna rasprava

Photo: Žarko Bašić/PIXSELLPhoto: Žarko Bašić/PIXSELLMinistar graditeljstva i prostornog uređena Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Osijeku kako ulaganja u teleokomunikacijsku infrastrukturu i energetsku učinkovitost omogućuju visoku isplativost te korištenje različitih izvanproračunskih modela financiranja, ali da postoje određene formalno-pravne zapreke, koje treba riješiti, kako bi se pospješile takve investicije.

Sudjelujući na stručnom skupu "Razvoj telekomunikacijske infrastrukture i energetska učinkovitost", kojeg je organizirao osječki Elektrotehnički fakultet, Vrdoljak je kazao kako postoje operativne poteškoće u zakonodavstvu koje sprječavaju ozbiljnije investicije privatnih ulagača, pa čak i države, u razvoj telekomunikacijskih mreža.

Dodao je kako se to mora brzo riješiti, a da je država mjerama poput naknade na telekomunikacijske usluge od šest posto postojeće operatere pokušala usmjeriti na ozbiljnije investicije.

Vlada je u siječnju produljila plaćanje te naknade s obrazloženjem da se želi operatere, koji ostvaruju velike profite, potaknuti da više ulažu u infrastrukturu, posebno širokopojasnu, a smanje cijene mobilne telefonije koje su među najvišima u Europi. U veljači je iz Vlade najavljeno da će se ta naknada ukinuti kad operateri daju uvjerljive investicijske planove.

Vrdoljak je danas najavio kako se u projektima energetske učinkovitosti idućih godina očekuju investicije od nekoliko milijardi kuna, što bi trebalo izravno pomoći sektoru građevinarstva.

Na stručnom skupu, uz ostalo, govorit će se o razvoju širokopojasnog pristupa i internetskim uslugama u Hrvatskoj, projektima svjetlovodne infrastrukture te integraciji obnovljivih izvora u zgradarstvu.

Na novinarski upit kako će se provesti postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata Vrdoljak je kazao kako će za desetak dana biti objavljen prijedlog zakonskih izmjena te će se otvoriti javna rasprava.

Saslušat ćemo stručnjake, ali i ljude koji imaju probleme, kako bismo napravili izmjene koje će omogućiti da zakon bude jednostavan i provediv, rekao je ministar Vrdoljak.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika