28.02.2012. / 18:40

Autor: Hina

Kod stabilnih bolesti srca tablete uspješne kao i stentovi

Stentovi su i dalje metoda izbora u proširivanju začepljenih krvnih žila u srcu kod pacijenata koji dolaze kao hitni sluačjevi sa simptomima srčanog udara

IlustracijaIlustracijaLiječenje pacijenata sa stabilnom bolesti srca tabletama jednako je uspješno kao i sa stentom koji se ugrađuje kako bi se riješilo suženje krvne žile u srcu, pokazalo je američko istraživanje.

To istraživanje doprinos je sve većem broju dokaza da je manje invazivna i jeftinija metoda liječenja jednako uspješna kao i ugradnja stenta - mrežice koja održava arteriju prohodnom.

Stentovi su i dalje metoda izbora u proširivanju začepljenih krvnih žila u srcu kod pacijenata koji dolaze kao hitni sluačjevi sa simptomima srčanog udara.

No, već je nekoliko istraživanja pokazalo da invazivnija liječenja, poput proširivanja krvne žile balonom ili stentom, nisu ništa bolja od lijekova kod pacijenata sa stabilnom bolesti srca u kojoj su se arterije u srcu suzile i izazivaju bolove u prsima.

Posljednje istraživanje koje su proveli liječnici sa Stony Brook University Medical centra u New Yorku uspoređivalo je jedino ugradnju stenta, ali ne i proširivanje balonom, s medikamentoznom terapijom (aspirin, lijekovi za snižavanje tlaka i kolesterola) kako bi se odgovorilo na prigovore da su u ranija istraživanja bile uključene starije i manje uspješne invazivne metode liječenja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 7.200 bolesnika između 1997. i 2005.

"Rezultati su sasvim jasno pokazali da stentovi nisu imali bolje rezultate u pogledu smanjenja smrtnosti, broja srčanih udara te čak i smanjenja učestalosti bolova u prsima", kazao je jedan od voditelja istraživanja dr. David Brown.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Archives od Internal Medicine.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika