28.02.2012. / 17:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Hollande

Bogate oporezivati stopom od 75 posto

Porez za superbogate koji zarađuju više od milijuna eura godišnje, poziv je na "njihovo domoljublje", rekao je u utorak Hollande, kojemu ankete daju izbornu prednost pred predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem

ArhivaArhivaFrancois Hollande, kandidat socijalista na francuskim predsjedničkim izborima, predložio je porez za najbogatije u iznosu od 75 posto, zbog čega su ga u utorak protivnici žestoko napadali, pa i čak ismijavali.

Porez za superbogate koji zarađuju više od milijuna eura godišnje, poziv je na "njihovo domoljublje", rekao je u utorak Hollande, kojemu ankete daju izbornu prednost pred predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"Domoljubni je čin prihvatiti plaćanje dodatnog poreza kako bi se pomoglo oporavku zemlje", objasnio je Hollande koji je večer prije za televiziju TF1 iznenadio gledatelje idejom da "porez od 75 posto na prihode plaćaju oni koji zarađuju više od milijuna eura na godinu".

Hollande je u siječnju najavio kampanju tvrdnjom da Sarkozy zastupa interes "financijskih krugova", te je obećao provesti poreznu reformu bude li izabran 22. travnja u prvome ili 6. svibnja u drugome krugu.

Dosad je Hollande predlagao porez od 45 posto za godišnje prihode iznad 150.000 eura po osobi.

Francuska desnica u utorak je upozorila da bi tako visoki porezi potaknuli bijeg kapitala u zemlje s boljim poreznim zakonima, primjerice u Švicarsku ili Belgiju.

Kritična je i Fronta ljevice, članica Komunističke partije, koja umanjuje potencijalne učinke poreza jer će pogađati mali dio populacije, odnosno samo "vlasnike najvećih francuskih tvrtki i velike sportaše".

Porezne stope u Europskoj uniji raznolike su, prema Eurostatu iz lipnja 2010., a najveća je u Švedskoj, 56,4 posto.

Ako bi bio izabran i proveo poreznu reformu, Hollande bi učinio upravo suprotno od sadašnjeg predsjednika koji je po stupanju na dužnost 2007. primijenio "porezni štit" radi zaštite poreznih obveznika od previsokih poreza. Ograničio ga je na 50 posto za najbogatije kako bi izbjegao utaju poreza i odljev mozgova, ali ga je ukinuo ljeti 2011. zbog krize.

Zadnje ankete pokazuju smanjenje razlike između dvojice vodećih kandidata, ali i dalje vodi Hollande. Prema njima, on bi pobijedio u drugome krugu s oko 56 posto glasova.

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 28.02.12. 23:12

Ma dajte, nemojte pati na ove fore. Nije problem u bogatima, nego u regulaciji novca. Da je porez na bogate 99%, to ne bi riješilo problem. Opet se maše rješenjima koja to nisu i nikad neće biti.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika