29.02.2012. / 10:26

Autor: Hina

Ostojić:

Na Markovu trgu ipak 1500 prosvjednika

Ostojić je s predstavnicima nevladinih udruga u utorak održao javnu raspravu o nacrtu novog zakona o javnom okupljanju kojim bi se nakon sedam godina ponovno omogućilo prosvjedovanje na središnjem trgu na Gornjem gradu

Ambijent Markovog trga tijekom proteklih 7 godina (arhiva)Ambijent Markovog trga tijekom proteklih 7 godina (arhiva)Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak navečer u emisiji HRT-a da su uvažene kritike nevladinih udruga te da će se u nacrtu zakona o javnom okupljanju dopustiti okupljanje 1500 prosvjednika na Markovu trgu u Zagrebu.

Ostojić je s predstavnicima nevladinih udruga u utorak održao javnu raspravu o nacrtu novog zakona o javnom okupljanju kojim bi se nakon sedam godina ponovno omogućilo prosvjedovanje na središnjem trgu na Gornjem gradu.

Ministar je u emisiji Otvoreno kazao da se pravo okupljanja i prosvjedovanja na Markovu trgu mora posebno regulirati kako bi se omogućio rad institucija hrvatske države koje na tom trgu imaju sjedište - Hrvatskoga sabora, Vlade i Ustavnog suda.

Prema prvom prijedlogu zakona na trgu bi moglo prosvjedovati najviše 250 ljudi koji se institucijama ne bi smjeli približiti na manje od 20 metara.

Nevladine udruge tražile su da se iz nacrta zakona izbace mjere koje posebno propisuju održavanje prosvjeda na Markovu trgu, te naglasili da bi za to mjesto trebala vrijediti pravila kao i za sva druga mjesta.

Po nacrtu MUP-ova prvog prijedloga, građani bi, nakon gotovo sedmogodišnje zabrane, ponovno mogli prosvjedovati na Markovu trgu, ali bi se prosvjedi trebali prijaviti deset dana ranije.

Svoje poruke te politička, socijalna i nacionalna uvjerenja mogli bi izraziti na točno označenome mjestu na trgu od 8 do 22 sata. Na trg bi mogli doći samo određenim prilazima jer je, objašnjava MUP, taj trg zbog oblika i veličine neprikladan za okupljanje te za osiguranje štićenih osoba i objekata.

Ostojić je tijekom rasprave također podsjetio da je Ustavni sud u svojoj odluci ukazao na visok stupanj neprikladnosti za okupljanje na Markovom trgu, te dodao da je i to bio razlog da se nađe razmjer između prava na okupljanje i rada institucija.

Vezane vijesti

Isprika Bruxellesa Ostojiću

Isprika Bruxellesa Ostojiću

"Idemo dalje. Europska delegacija u RH nam se ispričala i izjavila kako preporuka Bruxellesa da ne žurimo s izborom glavnog ravnatelja nije njihov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika